Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Dlaczego demolka

Dlaczego demolka

Taka uwaga w kwesti demolowania wystroju.

Czasami żółwie próbują drapać się po skorupie (czochrać). Głównie robią tak w trakcie zrzucania starej warstwy łusek. W naturalnych warunkach jest im dość łatwo znaleźć odpowiednie miejsce, które będzie służyło za drapaczkę, ale w akwaterrarium rzadko kto dba o stworzenie jakiegoś elementu właśnie w tym celu. Często obserwuje się że żółwie demolują nagle cały wystrój akwarium. To dlatego że żółwie próbują się czochrać o wszystko po kolei, tylko mocowania elementów nie wytrzymują siły z jaką to robią.

Konar w moim akwaterarium jest tak zaklinowany że żółw go nie przesunie. Moja samica czochra się o niego (zapierając się o dno), kiedy tylko ma na to ochotę. Nawet jak mnie przy tym nie ma to wiem kiedy to robiła bo żwir w tym miejscu jest rozgarnięty całkowicie na boki.

Łukasz Czura
    Guest

Re: Dlaczego demolka

Tak samo robiły moje żółwie jak miały niski poziom wody i wyspa była nisko położona (myślałem wtedy że przepychają się, ale to dziwnie wyglądało ponieważ dociskłały skorupę do wyspy jak magnes). Teraz nie robią tego bo mają zbyt wysoko wyspę, ale pomyślę o konarze tak samo umiejscowionym jak jest na twojej stronie. Nie miałem pojęcia że czegoś takiego im potrzeba... Konar będzie spełniał rolę podestu do wchodzenia i spania oraz drapaczki

Za każdą zmianą układu w akwa moje żółwie także znajdują sobie miejsce do czochrania. Jeśli czegoś wystarczająco mocno nie zamontuję to po godzinie lub dwóch pływa luzem. A co do demolki dna, to choć kamyki na dnie są dość duże (1-4cm) to jak Arwena szuka jedzenia fruwają po akwa, a ja słyszę to na drugim końcu mieszkania. Nie wiem co będzie jak ta moja dwójka dorośnie i nie zmieni przyzwyczajeń.

Mój zółw "czochra" się o kamień jego wielkości który uderza o ściane akwarium robiąc przy tym niemożebny hałas wtedy kiedy ja akurat śpie. Drurgie wyjście to odmocowywanie i wypychanie ponad wode grzałki która pęka i nadaje się do wyrzucenia (miesiącznie ok. 2). Zaobserwowałem (to chyba najlepsze wyjście), że jak go kłade na podłogę to wchodzi pod grzejnik i o niego się "czochra".
    Pozdrawiam DENEK
    P.S. Dla zainteresowanych czochraniem o grzejnik załączyłem zdięcie (przepraszam, że nieostre).

Oto zdięcie

Mój żółw w starym terrarium uparcie wykopywał kratkę od filtra dennego.... Teraz ma wyspę z dużego piaskowca położoną na warstwie żwiru - podkopał się pod nią i tam się "czochra"

Uprawnienia umieszczania postów