Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: swietlowki

swietlowki

napiszcie jak zamontowac taka swietlówke. tak okolo ile godzin swieci. jaki sprzet do jej obslugi, w czyms to musi byc umocowane.
    czy jest okreslony czas oswietlania, czy moze poprostu stosuje czas dzienny naswietlania czyli 12 godz

Re: swietlowki

napewno chodzi CI o świetlówke terrarystyczną emitującą prom UVB.... np. Hagen Repti-Glo 5.0, i mają one niestandartowe długości a więc:
    a. kupujemy gotowe oprawki od producenta, naj mniej kłopotkiwe i najbardziej obciążajce naszą kieszeń...
    b. przerabiamy dostępne oprawki w elektrycznym...
    c. kupujemy wszystkie potzrebne części osobno (dławik,starter,końcówki mocujące świetlówke, wyłącznik , troche kabla..) i składamy wszystko do kupy...
    d. kupujemy elektroniczny dławik dzięki któremu podłączenie wszystkiego jest jeszcze prostsze, mocowaniw w tym przypadku jest dowolne ale tu znowu ta kasa...
    po wybraniu którejś z opcji możemy swiecić gadzince 12h na dobe max. przez 10-12 miesięcy ponieważ po tym okresie świetlówka przestaje emitować prom. UVB... do tego wszystkiego św. ta musi być zamocowana max. 30 cm nad miejscem wygrzewania się żółwia...

dr Robert
    Guest

Ja niczego nie montowałem sam, w zwykłym elektrycznym kupiłem oprawkę do świetlówek, a potem znalazłem odpowiedniej długości Repti Glo 8.0. Wszystko pasowało.

pari
    Guest

Przerabiac zwykle oprawki do swietlowek ?
    Jak i po co ?
    Podejrzewam, ze znaczenie, może mieć wilgoć i zabezpieczenie się przed nią tak ?

Uprawnienia umieszczania postów