Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: czy mozna polaczyc glonojada(duzego) z zolwiem?

FANATOR
    Guest

czy mozna polaczyc glonojada(duzego) z zolwiem?

Witam chcialbym popytac czy ktos wie jak radzi sobie glonojad w towarzystwie dwuch zdrowych szybkich i silnych zołwi.raz widzialem takie rozwiązanie w zoologiku ale tam byl duzy sum ale to jesden pies. Czy ma szanse przetrwania (chodzi glownie o porzadek na dnie )Z gory dziekuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!

Re: czy mozna polaczyc glonojada(duzego) z zolwiem?

ja miałęm glonojada mały był jakieś 8 cm i gadziny się go bały!! podpływały obwąchały wtedy glonojad postawił płetwe grzbietową i gadziny dawały spokój rybce.. tak było 2 m-ce i glonojad mi zdechł... (chory był..) jestem ciekaw jak dalej potoczyłoby się ich wspolne zycie w jednym akwa..

foczka81
    Guest

Glonojad radzi sobie jak każda ofiara w obliczu drapieżcy. Tzn. jak najlepiej potrafi, ale z marnym dla siebie skutkiem...

chyba zależy też troche od charakteru żółwia..bo u mnie jeden wszystko atakuje(to co się rusza,oprócz 'żony'),a żona spokojna,i ucieka jak się taki obiadek postawi

W obecności produktów przemiany materii żółwia w małym, zamkniętym zbiorniku ryby mogą cierpieć i padać w ciągu kilku tygodni czy miesięcy, nawet jeżeli nie będą atakowane. Nie polecam.

Jak znam te żółwie w końcu dobierze się do skóry twojemu glonojadowi nawet z ciekawośći

FANATOR
    Guest

hey a wiesz momze dlaczego moj zolwik mimo ze ma przawie 2 lata nie zrzucil
    ani jesdnej luski a tylko skura mu schodzi
    ???

Posiadam rocznego czerwonolicego, ktory dzieli akwarium z ok 30 gupkiami i 3 glonojadami Jak wpuszczalem rybki, balem sie, ze wszystkie mi wyje, ale tak sie nie stalo. Co jakis czas jakas chapnie, jak przeplynie mu bezczelnie przed nosem Glonojady pelnia funkcje czyscicieli dna i szyb. Jak na razie, wszystko sie jakos kreci, rybki zdrowe, zolw tez Nie widze wiec problemu w hodowli zolwia z rybkami, aby tylko zapewnic odpowiednie napowietrzanie i filtracje.

eMalina
    Guest

Czy można połączyć, to chyba zależy tylko i wyłącznie od żółwia. Ja mam w akwa rocznego żółwika, a wraz z nim pływają sobie 2 danio, zakupione z przeznaczenim na żarełko, ale nimi wzgardził. W związku z tym dokupiliśmy jeszcze 4 neonki i 4 kirysy. Całe towarzystwo koegzystuje bez problemu. Rybki bezczelnie pływają żółwiowi przed pyszczkiem i wyżeraja mu (zwłaszcza danio) jedzonko, a on je ma, że tak powiem w głębokim poważaniu. Akwa wyposażone jest w filtr zewnętrzny a na wylot rury "wydechowej" założona jest końcówka umożliwiająca napowietrzanie wody.

pari
    Guest

mam jeszcze male i ciasne akwarium gdzie koegzystuja ze sobą żółw i glonojad w zupełnym spokoju, ale... glonojady były kiedyś dwa - jednego mój żółwik załatwił...

Uprawnienia umieszczania postów