Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: woda w akwarium

woda w akwarium

Mialem czysta wode w akwarium do czasu jak nie zlecilem rodzicom opieki nad zolwiami.. prosilem aby dolali wody odstanej .. ale co tam mozna prosic wlali 5 litrow z kranu teraz woda w akwarium zrobila sie mleczna czy da sie to uratowac?? w filtrze mam wegiel aktywny i ceramike.... help... bo wymieniac cale akwa od nowa to chyba brrrr chyba rozumiecie moja zlosc brrr

foczka81
    Guest

Re: woda w akwarium

jak to jest mleczny, to rozumiem że nieprzeźroczysty. Jak tak to lepiej wymień A jak to jest nieodstana i ma takie małe drobinki, że wydaje się trochę mętna, to powinna się za jakiś czas odstać. Możesz też zrobić częściową podmiane wody, a nie dolewanie nowej.

metna woda w akwarium jest przyczyna gwaltownego rozwoju bakterii (oczywiscie jezeli woda byla swiezo wlana). U rybek czesto sie to zdarza i jedynym wlasciwie sposobem na pozbycie sie tego jest przeczekac. Jedynym zagrozeniem jest niedotlenienie a to żolwiowi raczej nie grozi mozna wymienic cala wode i wiekszosc ludzi tak robi

Kup sobie wybielacz do wody, wlej kilka kropel i po kłopocie...Pozdrówki

HMMmmmmmm.....

Krystalizator??

Daj wodzie odstać 2 -3 dni i powinno być ok. o ile woda nie śmierdzi i nie jest to typowa zawiesina z brudu
    (teraz się w wodzie dzieje... część bakterii umiera inne się rozwijają chlor dodaje swoje 3grosze..... )

"WYBIELACZ OPTYCZNY, USUWA ZMĘTNIENIE BIOLOGICZNE I ODKAŻA WODĘ W AKWARIUM" - ja stosuje ten preparat i jestem zadowolony, zawsze po podmianie wody wlewam około 10 kropelek do akwa [28l] i wodama ładny niebieski odcień, polecam...

Wybielacze dobrze ze tych rad Jojek nie widzir brrr

Ja w przypadku metnej aż białej wody dodawałem preparat akearystyczny do mętnej wody. Preparat taki ma kolor niebieski i po dolaniu go do wody po pewnym czasie kiedy woda zostanie odfiltrowana robi skie klarowniejsza. Acha preparat nie jest szkodliwy dal zólwi.

ale jest to chemia której raczej wszyscy unikamy.. moim zdaniem lepiej miec wydajny system filtracji i częściej podmieniać wody niż lać takie specyfiki..

Wszytko jest dobre w określonych ilościach, ja dawkuje 10 kropli na tydzień i nie widze w tym nic złego oczywiście są lepsze inne metody walki z mętnieniem wody ale to już się wypowiedzą biegli w temacie :-)

Uprawnienia umieszczania postów