-
Re: oznaczenie żółwia
Pomysł z anteną i odbiornikiem jest dla wspomnianych celów mało przydatny. Żółw może np. się zakopać, wtedy sygnał może zniknąć. Nie wspomnę o porwaniu przez psa, a w przypadku dłuższych eskapad innego drapieżcę. Do tego koszty takiego sprzętu nie są małe. Wybieg, odpowiednio zabezpieczony (przed podkopaniem, szczególnie jeśli to stepowiec i przed wspinaczką w kątach wybiegu, żółwie potrafią wyczyniać cuda, aby się wspiąć) jest zdecydowanie najlepszy. No i urządzanie takiego wybiegu to niezła frajda, zwłaszcza, że jest sporo w internecie stron na których są fotki wybiegów - można pozazdrościć.
-
Pomysł na to jak urządzić i zabezpieczyć taki wybieg, i też jak wkomponować go w ogród przydomowy aby go nie oszpecić jest opisany w tej książce
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/390548
-
No trudno, dziękuję wszystkim za opinie...
pozdrawiam
Qba
-
Mam na swojej dzialce a wlasciwie na dzialce mojej mamy taki wybieg dla swojego greka.Jak tylko ide(lub moja mama) na dzialke w lecie Dioni tez jest tam zabierany.
Zagrode ogrodzilam plotkiem z klockow drewnianych,ma ulubione kamienie aby mial gdzie sie wdrapywac(uwielbia to!),wysiana trawe z koniczyna w ktorej lubi buszowac, stara ubita makutre (to taka gliniana misa do ucierania mas tortowych)
jako schowek i choc sceptycznie moja rodzinka podchodzila do tej gadzinki -to od kiedy jest u nas to kazdy ja uwielbia i stara sie wymyslac lub ulepszac terra lub wybieg.Wiec nie widze powodu abys mial problem na dzialce czy ogrodzie.
Ale ani klej,ani farba,ani nadajnik juz nie wspamne o ochydnej zylce na dadza pewnosci-ze gadzinka nie wybierze wolnosci!
-
jak czytam takie dyskusje to zaluje ze moim zolwiom zostaje tylko balkon...
Uprawnienia umieszczania postów