Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: oznaczenie żółwia

oznaczenie żółwia

Witam wszystkich,
    czas pędzi nieubłaganie, jeszcze kilka miesięcy i znów będzie ciepło. Ja już powoli planuję dla mojego żółwia wybiegi. Mam możliwość wypuszczania żółwia do ogrodu, ale męczące jest chodzenie za nim bez przerwy, a nie muszę Wam chyba opowiadać, jak szybko żółw znika, kiedy się człowiek na chwilę odwróci
    Mam pomysł taki, żeby oznakować żółwia w jakiś sposób, np. dzwonkiem, lub chorągiewką w jaskrawym kolorze, którą chcę do niego jakoś przymocować. I tu pytanie do Was, czy myślicie, że przyklejenie czegoś o nieznacznej wadze do skorupy może być dla żółwia szkodliwe?? Czytałem, że niektórzy wiercą na skraju skorupy otwory i przywiązują do nich żyłkę, ale nie wiem czy to dobry pomysł. A może lepiej założyć żółwiowi opaskę wokół skorupy?? Ale czy to nie będzie go cisnąć??
    Czekam na Wasze sugestie, pozdrawiam

Qba

Re: oznaczenie żółwia

Nigdy nie znakowałam swoich żółwie, ale z tą żyłka to bardzo, bardzo, bardzo zły pomysł

Pozdrawiam
    Natalia

żyłkę?! wiercić?! Czyś ty na głowę upadł?! Przecież to dręczenie zwierząt.
    http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=2437705&id_f=8

A moze bys im poprostu zabezpieczony wybieg zrobil co ?

foczka81
    Guest

Nie da się tak oznaczyć żółwia, pisałam posta w "przykrych doświadczaniach" i wiem że się nie da. Najlepiej zrobić wybieg. A wiercenie dziurek w pancerzu to prawdziwy koszmar!!! Nigdy nawet nie myśl o takich rzeczach

problem polega na tym, że mój żółw lubi wędrować, niezależnie od tego, jaką ma dużą przestrzeń, dochodzi do ściany i stara się ją sforsować, nawet kiedy biega luzem po mieszkaniu. Dlatego chcę przykleić żółwiowi do pancerza mały nadajnik, dzięki czemu przy pomocy lokalizatora będę w stanie go odnaleźć nawet kiedy oddali się o kilka kilometrów. Będę wtedy mógł wypuszczać żółwia poza miastem bez obawy, zae mi zaraz gdzieś zniknie. Chodzi mi tylko o to, czy przyklejenie czegoś do skorupy nie wpłynie źle na żółwia, ale przecież wiele dziewczyn robi sobie tipsy i żyją...

Wiem, że z wierceniem skorupy to zły pomysł, ale to był przykład, nie planowałem tego.

Pozdrawiam

Q

foczka81
    Guest

chech, żółwie z nadajnikami i dziewczyny z tipsami, trochę się od siebie różnią:P te pierwsze kopią w ziemii, te drugie...hm raczej nie widziałam czegoś podobnego. Ale nie wiem jak chcesz przykleić taki nadajnik, żeby się nieodkleił. Kleje mogą przecież przenikać do organizmu Zrób duży wybieg, a żółw będzie musiał się przyzwyczaić do tego że jest nieco ograniczony.

Nie, rodzina sie nigdyn ie zgodzi na wolierę w ogrodzie Jak wymyślę, dam znać jak i co, w końcu są jakieś kleje organiczne

foczka81
    Guest

nie musi być taka znowu woliera, nie! Wystarczy że się poustawia belki, albo wykopie w ziemi sześcian, wszystko tylko...nie klej swojego żółwia! Możesz mu przyczepić małą kolorową karteczke samoprzylepną, żeby odnaleźć go w trawie ale to zależy od miejsca i długaści spacerku.

a może by tak pomalowac farbą fluorescencyjną..??? karapaks... dobra to był żart... najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie odpowiednio zabezpieczonego wybiegu np. siatką plastikową o drobnych oczkach... przyklejenie do karapaksu mocowania dla horągiewki oszpeci gadzine, zresztą będzie to tragi komicznie wyglądać..(np. z flagą piracką na szczycie..)

Uprawnienia umieszczania postów