-
Biorept
Pituophis napisał(a):
> Bioreptu najlepiej nie dawać wcale(paskudztwo!).
A możesz uzasadnić?
-
Re: Biorept
Z moich doświadczeń - bardzo brudzi wodę
P.
-
Re: Żarłok w akwa
Ja swoje trzyletnie karmię 2x w tygodniu, zaczynam od tego co b. lubią np. stynki a kończę suchum gamarusem - jak go nie chcą tzn.nie są naprawdę głodne.
P.
-
A po co dawać jeżeli lepsze i zdrowsze i pewniejsze jest pożywienie naturalne? Żółwie karmione w dużym stopniu bioreptem rozwijają się dużo gorzej niż te, które dostają go niewiele lub wcale, kiepsko rosną, potrafią się pokrzywić. Skład (pomijam już, że dla lądowych i wodnych jest taki sam!) opisany jest bardzo enigmatycznie i choćby z tego powodu unikałbym tej karmy, bo może się okazać, że jest tak, jak z kotami i Whiskasem( przez 10 lat dobrze, a potem rozwalona wątroba i nerki). Nie lepiej dawać tylko bezkręgowce, ryby? Ja nigdy bioreptu, ani żadnych innych granulek żółwiom nie dawałem.
-
Pituophis napisał(a):
> A po co dawać jeżeli lepsze i zdrowsze i pewniejsze jest
> pożywienie naturalne?
To że naturalne jest lepsze to jeszcze nie znaczy że biorept jako pokarm się nie nadaje.
> Żółwie karmione w dużym stopniu bioreptem
> rozwijają się dużo gorzej niż te, które dostają go niewiele lub
> wcale, kiepsko rosną, potrafią się pokrzywić.
To nie jest uzasadnienie. Zdanie kłamliwie sugeruje że to biorept powoduje wypaczenie rozwoju i krzywiznę a nie przekarmianie brak UVB lub monodieta. Żółwie karmione dodatkowo bioreptem mają większą szansę rosnąć zdrowo niż żółwie karmione głównie mięsem i sałatą czy samym gammarusem, gdyż biorept składa się z wiekszej ilości elementów, i zdecydowanie lepiej dobranych.
Podawanie bioreptu w rozsądnych ilościach na pewno nie jest szkodliwe a ze względu na zawartość zbalansowanych dawek witamin może nawet być korzystne.
A ty sugerujesz tak po prostu że biorept jest szkodliwy, prosiłem o sprecyzowanie ale przydało by się i uzasadnienie.
> Skład (pomijam już, że dla lądowych i wodnych jest taki sam!)
O przepraszam ale mylisz się. Są różnice.
Biorept W (dla wodnych)
"SKŁADNIKI: Mączka rybna, mączka ze skorupiaków, produkty zbożowe, mączka z lucerny, drożdże paszowe, oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce, makro- i mikroelementy, astaksantyna i kantaksantyna, substancje dodatkowe: barwniki oraz przeciwutleniacze dopuszczone do stosowania w UE.
GWARANTOWANA ANALIZA: białko surowe min. 33.0%, tłuszcz surowy min. 4.0%, włókno surowe max. 4.0%, minerały max. 9.0%, wilgotność max. 8.0%.
Witaminy dodane na 1 kg: wit. A 12 000 j.m., wit. D3 1 200 j.m., wit. E 80 mg, 2-polifosforan kwasu L-askorbowego (stabilizowana witamina C) 45 mg."
Biorept L (dla lądowych)
"SKŁADNIKI: Produkty zbożowe, owoce i warzywa, mączka z lucerny, drożdże paszowe, mączki ze skorupiaków, oleje roślinne i rybne, makro- i mikroelementy, witaminy, barwniki i przeciwutleniacze dopuszczone do stosowania w UE.
GWARANTOWANA ANALIZA: białko surowe min. 30.0%, tłuszcz surowy min. 3.0%, włókno surowe max. 4.5%, minerały max. 9.0%, wilgotność max. 8.0%.
Witaminy dodane na 1 kg: witamina A 11 200 j.m., witamina D3 1 150 j.m., witamina E 80 mg, 2-polifosforan kwasu L-askorbowego (stabilizowana witamina C) 45 mg."
> opisany jest
> bardzo enigmatycznie i choćby z tego powodu unikałbym tej
To w końcu unikasz bo nie wiesz co jest w środku, czy też wiesz że paskudztwo!?
Jak widać powyżej jednak można się trochę o nim dowiedzieć. Na stronie producenta są informacje, które świadczą o tym że wiele ważnych czynników, istotnych dla żółwi, jest brane pod uwagę przy produkcji tego pokarmu http://www.tropical.com.pl/POL/dlaZwierzat.html
> karmy, bo może się okazać, że jest tak, jak z kotami i
> Whiskasem( przez 10 lat dobrze, a potem rozwalona wątroba i
> nerki).
Nie wiem jak to jest z wiskasem - może znowu powtarzasz jakieś zasłyszane wieści a nic konkretnego. (Tylko mi nie pisz teraz o tym co najwyżej na priv. albo daj link.)
> Nie lepiej dawać tylko bezkręgowce, ryby? Ja nigdy
> bioreptu, ani żadnych innych granulek żółwiom nie dawałem.
Oczywiście że lepiej dawać pokarm naturalny i zróżnicowany. Ale czyż nie lepiej po prostu tak napisać. Jeśli mówisz źle o czymś to oczekuję konkretnych informacji a nie ogólników.
> UWAGA-WŚCIEKŁY SYSTEMATYK!!!
Przy takim podpisie oczekiwałem bardziej precyzyjnego wysławiania się.
-
biorept to syf miałem to kiedyś, byłem głupi i kupilem, od razu wywaliłem do kosza jak zoabcyzlem co bylo w srodku
-
Karmiłem żłówia tylko Bioreptem przez jakieś trzy lata i nic mu nigdy nie było. Był i jest nadal zdrowy, choć może nie tak duży jak powinien być. Potem trafiłem na tą strone i strone Jojka. Urozmaiciłem mu diete i teraz na Biorept nawet patrzeć nie chce :-)
-
Nook napisał(a):
> biorept to syf miałem to kiedyś, byłem głupi i kupilem, od razu
> wywaliłem do kosza jak zoabcyzlem co bylo w srodku
A co takiego zobaczyłeś? Bo takie wypowiedzi jak ta, są nic nie warte gdyż nie podają konkretnych argumentów.
Równie dobrze mógłbym napisać że:
Przykład 1
Żółwie nie mogą jeść rybek bo to syf i paskudztwo i na pewno im szkodzi. Pewnie nawet część osób by mi uwierzyła ale czy to prawda? NIE! Wiesz czym się karmi rybki? Preparatami robionymi przez tą samą firmę, albo podobnymi. I co?
Przykład 2
Wapienne żółwiki to oszustwo, widziałem w nich jest sama chemia, normalnie trujecie swoje pupile. Nie kupujcie tego! To od tego puchną oczy!
I co? Bzdura totalna.
Dlatego zawsze jak coś piszecie popierajcie to odpowiednimi, mocnymi argumentami. A jak nie jesteście pewni to się nie wypowiadajcie.
-
JOJEK, z tym żeby się nie wypowiadali to moim zdaniem mocne słowa, nie o to chodzi aby się wstrzymywać wypowiedzi tylko aby w tych wypowiedziach było choć troche sensu, każdy się uczy na swoich błędach i jeśli coś źle napisze i ktoś go poprawi to większe prawdopodobieństwo do zapamiętania tego problemu i na przyszłość nie popełni "gaffy". Sam mam żółwika od ponad 3 miesięcy, moja wiedza jest raczej średnia ale staram się udzielać na forum, napisze coś może nie za wiele i przyglądam się co dopiszą inni a następnie koryguje swoją wiedzę i poszeżam horyzonty, taki mój sposób na naukę "żółwiologii". Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do wypowiadania się...
-
Przepraszam, rzeczywiście powinienem być bardziej precyzyjny.
Nie sugeruję kłamliwie, że Biorept powoduje "wypaczenie rozwoju"- cokolwiek by to nie znaczyło, lecz, że nie wiadomo, czy jego skład(np. stosunek Ca-P) jest właściwie zbilansowany. Większość żółwi karmionych głównie bioreptem(a producent zaleca takie karmienie), które spotkałem, była mniejsza, ,i to sporo, od żywionych bezkręgowcami, rybami, moczarką itp. i zwykle miała jakieś objawy krzywicy. Te, które jako tako się rozwijały, stanowiły mniejszość.
Nie wiem, czy ktoś ustalił normy zawartości białka, witamin, minerałów dla żółwi, i dlatego nie wiem czy karma je spełnia(na pewno ta dla żółwi lądowych jest przebiałkowana i ma skład fatalny, można nią żółwia zabić). Pokarmy dla lądowców i dla wodnych właściwie się nie różnią składem-kolejna bardzo niepokojąca rzecz. Poza tym skład karmy, jak mówiłem, jest bardzo ogólnie opisany i właśnie dlatego uważam, że to paskudztwo-nie wiemy np. co dla producenta oznaczają "zboża", "oleje i tłuszcze"? Oby nie okazało się, że np. 80% karmy to przemielone zboże(czy żółwie jedzą zboże?), nieco mączki rybnej, a reszta składników zawarta jest w ilościach homeopatycznych, bo zużywa się najtańsze odpady, nie kierując się dobrem zwierząt. Piszę z doświadczenia z karmami kocimi, gdzie często takie zabiegi ukrywania składu na karmach niskiej jakości mają miejsce i póżniej cierpią na tym zwierzęta(moją kotkę straciłem przez Whiskas, którym przed trafieniem do mnie była żywiona, i później cierpiała z powodu chorób wątroby, nerek). Wysokiej jakości pokarmy podają wszystkie składniki i ich dokładny, procentowy skład w pożywieniu- Tropical tego nie robi.
Naprawdę nie wiem, po co skarmiać to żółwiom- podane w małych ilościach nie zabije, ale to samo można powiedzieć o np. wołowinie czy sałacie. Wydaje mi się, że lepiej nas równi z wymienionymi dwoma produktami unikać, a jeżeli już, to podawać jako dodatek, niezbyt polecany.
Uprawnienia umieszczania postów