-
Żarłok w akwa
Witam wszystkich.
Mój problem z czrwonolicym polega na dawkowaniu pokarmu,tzn.wszyscy piszecie żeby żółw dostał tyle żeby mógł swoja dawkę zjeść, a pozostałość wyłowić.Otóż mam wrażenie że mój "żarłok"zjadłby tyle ile mu się da.Karmię go mrożoną stynką,krewetką,gammarusem i suchym bioreptem.Jakby dał rade to sam by sie obsłużył.karmie codziennie po trochę(karapaks 13,5 cm).Czy to normalne?czy mu dawać tyle aż mu się odechce jeść?Poradźcie proszę.
-
Re: Żarłok w akwa
Sie Ma, mój żółtolicy też jest takim żarłokiem, ile mu dam tyle zje, za każdym razem gdy podchodzę do akwa szaleje wzdłuż szyby i prosi się o jedzenie. Jednak ze względu zdrowotnych /np.otłuszczenie/raz w tygodniu robię mu dietę i raz w tygodniu ograniczam mu pokarm do minimum. Rośnie pięknie, zero problemów zdrowotnych, brak jakichkolwiek objawów patologicznych. Sam z ciekawością poczytam posty innych hodowców, z pewnością bardziej doświadczonych jak my.
Pozdrawiam
-
Z apetytem to normalne. Moje czerwonolice też rozżarte , ale ciągle rosną. Dobrym pomysłem są małe rybki (np.gupik), ja mam korzenie, duże akwa i roślinki. Sstematycznie którejś tam brakuje,za to reszta ok, wczoraj się rozmnożyły Zwierzęta mają dzięki temu więcej ruchu, a w przypadku dorosłych jest to sposób na "zachowanie lini". Popieram dzień głodówki, ale tylko dla dorosłych osobników.
-
Ja mam 80 litrowe akwaterrarium, zalane około 40l wody, mój też ma sporo ruchu, cały czas buszuje sobie w "toni". Jeżeli chodzi o dzień głodówki to właśnie tutaj na forum doczytałem się na temat jednodniowej głodówki bez względu na wiek, ale jak to bywa opinie mogą być różne. Może temat podchwyci Jojek i coś napisze wydaje mi się, że jego wiedza na temat żółwi jest bardzo profesjonalna i fachowa.
Pozdrawiam
-
żólwie które ukończyły rok, tj około 12-13cm karapaksu (w warunkach hodowlanych to normalne, w naturze mają mniejsze rozmiary..) karmimy co drugi dzień, a nawet trzeci dzień, one będą ciągle głodne czym więcej dostają żarcia tym szybciej będą rosnąć co wpłynie niekorzystnie na rozwój żólwia. między głównymi posiłkami daje im gammarus lub suszone krewetki ( tzw. zapychacz) i to w małych ilościach, do tego innym lepszym zapychaczem jest zielenina np. moczarka której nie powinno brakować w akwa. do tego jako urozmaicenie żywe rybki i ślimaczki... to że są ciągle głodne to normalne i nigdy też nie należy ich karmić na maxa. ja podaje ilość jedzenia w stosunku do ich wielkości ale to już na oko trzeba przyjąć .... i najważniejsze aby patrzec na przyrosty nie powinny być zbyt duże, jesli są to ograniczam moim podopiecznym racje żywnościowe....
-
Zółwiom nie nalezy podawac duzych ilosci pokarmu poniewaz dochodzi u nich do przetluszczania a to prowadzi do smierci. Najlepiej podawac optymalne ilosci pokarmu i nie dawac go codziennie. Codziennie mozna dawac tylko male ilosci bioreptu i gammarusy jako przystawki.
Vivaldis
-
Zdecydowanie zgadzam sie z krist-em co do jakosci pokarmu,urozmaicenia diety,oraz do robienia im glodowek (osobniki powyzej 10cm).Jakis czas temu troche bylo na ten temat i najlepiej byloby jakbys sobie tego poszukal.Pewne jest jednak to iz najwazniejsza sprawa jest obserwacja swoich pociech i ustalenie im wlasnej diety opartej oczywiscie o doswiadczenia innych.
Pozdrawiam.
-
pierwszy raz się chyba w czymś zgadzamy, ehhehe cieszy mnie to...:-)
-
No tak to bywa.
Mnie tez to cieszy
-
Bioreptu najlepiej nie dawać wcale(paskudztwo!). Starsze żółwie (12-15 cm) wystarczy karmić 2-3 razy w tygodniu, codziennie można podać rośliny,, młode co drugi dzień. Nie wiem po co napychać żółwie codziennie- i tak rosną jak na drożdżach dużo szybciej niż w naturze. Lepiej zawsze dawać karmy mniej, niż żółwie są w stanie zjeść maksymalnie. Naprawdę- w naturze żółwie czerwonolice są stale głodne i nastawione na poszukiwanie pokarmu, nie znaczy to, że karmione do syta są zdrowe.
Uprawnienia umieszczania postów