-
Samica gryzie samca
WITAM WSZYSTKICH !!!!!!!!1
Mam dwa żówie czerwonolice. Samiec ma ok 7 lat a samica 4. Od pewnego czasu zauwazylem ze samica gryzie samca po lapach, przedtem bylo odwrotnie samiec gryzl samice czego wynikiem byly rany. Dlaczego tak sie dzieje? Jak mam opatrywac rany.
-
Re: Samica gryzie samca
U mnie samica raczej tylko straszy samca,chociaz czasami on nie zdazy zwiac i mam zadyme w akwa.Mysle,ze moze to byc spowodowane jakas forma godow.Co do opatrywania ran jezeli sa naprawde spore to najlepiej jakby je rozdzielic na pewien czas i potrzymac poszkodowanego bez wody przemywajac rany np.rumiankiem.
Ach ta plec piekna....
Pozdrawiam.
-
Moze Akwa za male?
Napewno rozdzielenie na jakiś czas nie zaszkodzi.
U mnie się nie podgryzają (jak na razie), ale od jakiegoś miesiąca "tańczą" koło siebie. Najpierw samiec a teraz czasem samica zaczepia samca.
Ps.:Zówie są mniej więcej w tym samym wieku- licząc po wymiarach. (zabrane od pierwszych właścicieli - bo DZIECI SIĘ ZNUDZIŁY!! - więdz dokładny wiek nie do ustalenia.)
-
Też (po objawach) obstawiam że możesz mieć za małe akwarium. Ale przekonamy się jak podasz wymiary żółwi i zbiornika.
-
Żółwie maja okolo 10 cm a wymiary zbiornika dlugosc 30cm, szerokosc 30 cm a wysokosc 20 cm.
-
-
A jakie wielkie powinno byc to terrarium?
-
cyt. zresztą z tcp): "Optymalna wielkość terrarium dla jednego dorosłego osobnika wynosi 100/60/45 cm., w przypadku większej ilości zwierząt rozmiary terrarium powinny się powiększyć o 1/3 na każdego żółwia" Proszę przeczytaj cały opis(zrób to dla swich żółwi!!!)
-
a co bedzie jak podrosną do 25cm????????
-
Na Twoim miejscu nawet bym się nie przyznawał że mam takie akwa. Ja mam 43*23*29 przy karapaksie żółwika 55mm. Te Twoje żółwie mogą sie wogule obrucić ?? :-( Na tak małej przestrzeni nie mają praktycznie wogule ruchu w powiązaniu z bogatą dietą może dojść do otłuczszenia narządów wewnętrznych, głównie serca a następnie do śmierci. Leć na prędkości po akwa 250l bo ta przygoda może się źle skończyć.
Uprawnienia umieszczania postów