Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Samica gryzie samca

Samica gryzie samca

WITAM WSZYSTKICH !!!!!!!!1

Mam dwa żówie czerwonolice. Samiec ma ok 7 lat a samica 4. Od pewnego czasu zauwazylem ze samica gryzie samca po lapach, przedtem bylo odwrotnie samiec gryzl samice czego wynikiem byly rany. Dlaczego tak sie dzieje? Jak mam opatrywac rany.

Re: Samica gryzie samca

U mnie samica raczej tylko straszy samca,chociaz czasami on nie zdazy zwiac i mam zadyme w akwa.Mysle,ze moze to byc spowodowane jakas forma godow.Co do opatrywania ran jezeli sa naprawde spore to najlepiej jakby je rozdzielic na pewien czas i potrzymac poszkodowanego bez wody przemywajac rany np.rumiankiem.
    Ach ta plec piekna....
    Pozdrawiam.

Moze Akwa za male?

Napewno rozdzielenie na jakiś czas nie zaszkodzi.

U mnie się nie podgryzają (jak na razie), ale od jakiegoś miesiąca "tańczą" koło siebie. Najpierw samiec a teraz czasem samica zaczepia samca.

Ps.:Zówie są mniej więcej w tym samym wieku- licząc po wymiarach. (zabrane od pierwszych właścicieli - bo DZIECI SIĘ ZNUDZIŁY!! - więdz dokładny wiek nie do ustalenia.)

Też (po objawach) obstawiam że możesz mieć za małe akwarium. Ale przekonamy się jak podasz wymiary żółwi i zbiornika.

Żółwie maja okolo 10 cm a wymiary zbiornika dlugosc 30cm, szerokosc 30 cm a wysokosc 20 cm.

foczka81
    Guest

no to za małe...

A jakie wielkie powinno byc to terrarium?

foczka81
    Guest

cyt. zresztą z tcp): "Optymalna wielkość terrarium dla jednego dorosłego osobnika wynosi 100/60/45 cm., w przypadku większej ilości zwierząt rozmiary terrarium powinny się powiększyć o 1/3 na każdego żółwia" Proszę przeczytaj cały opis(zrób to dla swich żółwi!!!)

a co bedzie jak podrosną do 25cm????????

Na Twoim miejscu nawet bym się nie przyznawał że mam takie akwa. Ja mam 43*23*29 przy karapaksie żółwika 55mm. Te Twoje żółwie mogą sie wogule obrucić ?? :-( Na tak małej przestrzeni nie mają praktycznie wogule ruchu w powiązaniu z bogatą dietą może dojść do otłuczszenia narządów wewnętrznych, głównie serca a następnie do śmierci. Leć na prędkości po akwa 250l bo ta przygoda może się źle skończyć.

Uprawnienia umieszczania postów