-
Re: Żółw niechce jeść???
Dlaczego żółwie "prawdopodobnie" wchłaniają D3 przez przewód pokarmowy ? Być może to z mojej strony nadmierna ostrożność, ale ponieważ u jaszczurek i węży wchłanialność D3 przez śluzówkę przewodu pokarmowego jest kwestionowana, nie jest dla mnie wcale do końca pewne czy u żółwi nie jest podobnie. Sam nie czytałem prac kwestionujących to wchłanianie u jaszczurek, ale były tu kilka lat temu przytaczane przez dr Zajączkowskiego. Nie wiem na ile są wiarygodne i potwierdzone. Z drugiej strony moje doświadczenia hodowlane wskazują, że w sytuacji ciężkich przypadków zaburzenia metabolizu wapnia związanego z jego niedoborem doustnie podawana wit.D3 i wapno pomagały (udało mi się wten sposób wyprowadzić kilka żółwi i jaszczurek), ale słabość tego "eksperymentu" polega na tym być może gdybym podawał samo wapno też by pomogło.
Nie wiem czy są udane hodowle bez UV, mówię tutaj o wielopokoleniowej hodowli żółwi z obszarów o silnym nasłonecznieniu. takich danych brak bo brak dobrze udokumentowanych hodowli z wystarczająco długim stażem, co wynika z biologii żółwi i ich długiego dojrzewania. Wiadomo, że takie gatunki jak G.radiata, G.pardalis czy nawet stepowce czy greckie są bardziej żywotne i rozmnażają się gdy przynajmniej przez część roku przebywają na słońcu, ale na ile to wpływ UV, a na ile intensywności światła trudno powiedzieć.
Uprawnienia umieszczania postów