-
Re: Żółw niechce jeść???
Ale to przeciez nie do ciebie te pretensje.Ty pytasz,radzisz sie i mysle,ze zastosujesz sie do wiekszosci,a nie do wypowiedzi typu "po co mu grzalka".Fajnie,ze juz ja kupiles,a filtr to tylko raczej dla swojej wygody-chociaz ja twierdze,ze jest bardzo potrzebny.Zapewnij mu jeszcze tylko lampke do wygrzewania (jesli nie masz) i na razie wystarczy.Poczytaj starsze posty o karmieniu i o roznych zachowaniach gadzinek,a nie bedziesz musial ciagle pytac.
Witamy wsrod "żółwiomaniaków".
-
A dziekuje!!!
Ma juz wszystko nawet lampe UV 15w ale chyba ja wymienie na wiekszą!!!
Jest to zarowka "Day Glo" ale nie wiem jaki procent UV emituje moze ktos z was wie czy jest wystarczający???
-
Nie jest wystarczający. Emituje jedynie UVA, konieczna jest natomiast świetlówka emitująca UVB(5%) np. Repti.Glo 5.0. Żarówka w stosunku do ceny nie jest zbyt użyteczna i i tak nie zapewnia pełnego spektrum światła, w odróżnieniu od świetlówki.
-
Jeżlei chodzi o filtr to myślę że sprawa jest tutaj jasna że poprostu musi być!
ale co do gzrzałki to znam ludzi którzy bez probelmów mnożą takie gatunki jak cuora amboinesis na 2 m kwadratowych wody bez grzałki i bez lampy UV!
A co do UV najnowsze badania CTTC donoszą iż ostatnio pojwiają się schorzenia pancerza u żółwi ! moim zdaniem to przeasda ......
UV nadaje się do takich gatunków ja geochelone radiata czy elegans ....
p.s
a jeżeli chodzi o moją "HOBBYSTYCZNĄ KOLEKCJE'' żółwi to używam reflektorków halogenowych, dalczego ? Bo to jedne z nielicznych, które emitują zarówno "prawdziwe Światło" , dostarczają dużo ciepła a także dużo promieni UV!
TAK NAPRAWDĘ KAŻDY Z NAS WYZNAJE INNĄ METODĘ HODOWLI I TO TYLKO OD CIEBIE ZALEŻY JAK JĄ ZAPLANUJESZ !!! najważniejsza jest tu zasada ZŁOTEGO UMIARU!!!!
-
Problem z reflektorkami halogenowymi jest taki, że szklana oprawka nie przepuszcza UV, co oczywiste bo UV raczej dla zdrowia ludzi nie jest zbyt zdrowe, a halogeny robi się do oświetlania pomieszczeń a nie zwierząt w terrariach. Żółwie prawdopodobnie wchłaniają D3 przez przewód pokarmowy, w związku z tym wydaje się, że gatunki mięsożerne mają zapewnioną odpowiednią ilość tej witaminy w pokarmie i jeśli tylko dostarczamy wapń powinien się on dobrze wchłaniać. Uważa się, że oprócz aspektu związanego z metabolizmem wapnia, UV wpływa na większą aktywność żółwi i lepsze samopoczucie. Są to czynniki trudne do zmierzenia i oceny. Niemniej jednak przypuszczalnie stosowanie UV bardziej zbliża warunki panujące w terrarium do tych w naturze. Dlatego uważam, że UV koniecznie należy stosować u żółwi żyjących na terenach otwartych, gatunków roślinożernych. U wodnych, które często wychodzą na ląd UV zapewne też byłby przydatny.
Rad byłbym wiedzieć , gdzie są wyniki badań CTTC nad schorzniami pancerza w związku z UV.
-
A Pseudemys sp. to właśnie rodzaj raczej roślinożerny. Znam żółwie zarówno wodne jak i lądowe(greckie, stepowe, promieniste) trzymane przez lata bez UV i trzymające się świetnie, jak i beznadziejnie piramidkujące i zacharłaczone. Chyba lepiej pseudemysom UV zapewniać- one są naprawdę wrażliwe i wymagają szczególnej opieki.
-
>Problem z reflektorkami halogenowymi jest taki, że szklana oprawka nie >przepuszcza UV
mozna ją usunąć lub użyć nieosłoniętej żarówki - problem podobny jak ze świetlówką: nie wiadomo ile tak naprawdę UV żółwiowi potrzeba, a sam w terrarium nie może sobie tego regulować
> Żółwie prawdopodobnie wchłaniają D3 przez przewód pokarmowy,
Dlaczego "prawdopodobnie" ?
>w związku z >tym wydaje się, że gatunki mięsożerne mają zapewnioną >odpowiednią ilość tej witaminy w pokarmie i jeśli tylko dostarczamy wapń >powinien się on dobrze wchłaniać.
Roślinożerne też mogą i powinny pobierać z pokarmem (tylko że w postaci preparatów)
>Uważa się, że oprócz aspektu związanego z metabolizmem wapnia, UV wpływa na >większą aktywność żółwi i lepsze samopoczucie.
ponieważ widzą w paśmie UVA
P.
-
O ile wiem nie ma do tej pory jednoznacznego dowodu na to, że żółwie wchłaniają witaminę D3 przez przewód pokarmowy. Stąd jak myslę to "prawdopodobnie" w wypowiedzi dr Roberta.
Pozdrawiam
Natalia
-
a ludzie? :-)
a poważnie to chyba wystarczającym dowodem na to są udane hodowle żółwi na preparatach witaminowych + to co naturalne w pożywieniu, bez promieniowania UV.
P.
-
Dlaczego żółwie "prawdopodobnie" wchłaniają D3 przez przewód pokarmowy ? Być może to z mojej strony nadmierna ostrożność, ale ponieważ u jaszczurek i węży wchłanialność D3 przez śluzówkę przewodu pokarmowego jest kwestionowana, nie jest dla mnie wcale do końca pewne czy u żółwi nie jest podobnie. Sam nie czytałem prac kwestionujących to wchłanianie u jaszczurek, ale były tu kilka lat temu przytaczane przez dr Zajączkowskiego. Nie wiem na ile są wiarygodne i potwierdzone. Z drugiej strony moje doświadczenia hodowlane wskazują, że w sytuacji ciężkich przypadków zaburzenia metabolizu wapnia związanego z jego niedoborem doustnie podawana wit.D3 i wapno pomagały (udało mi się wten sposób wyprowadzić kilka żółwi i jaszczurek), ale słabość tego "eksperymentu" polega na tym być może gdybym podawał samo wapno też by pomogło.
Nie wiem czy są udane hodowle bez UV, mówię tutaj o wielopokoleniowej hodowli żółwi z obszarów o silnym nasłonecznieniu. takich danych brak bo brak dobrze udokumentowanych hodowli z wystarczająco długim stażem, co wynika z biologii żółwi i ich długiego dojrzewania. Wiadomo, że takie gatunki jak G.radiata, G.pardalis czy nawet stepowce czy greckie są bardziej żywotne i rozmnażają się gdy przynajmniej przez część roku przebywają na słońcu, ale na ile to wpływ UV, a na ile intensywności światła trudno powiedzieć.
Uprawnienia umieszczania postów