-
Re: Żółw niechce jeść???
No to nieszczęście gotowe.....
Pseudemysy są bardziej wrażliwe i ciepłolubne od np. Trachemys scripta elegans, a młode osobniki trzymane kilka dni bez ogrzewania mogą dostać nawet zapalenia płuc. Jeżeli to rzeczywiście młody P. nelsoni z Florydy to temperatura wody powinna wynosić koło 28-30 stopni, a na wyspie nawet 30-32 stopnie. Poza tym one różnią się dietą od czerwonolicych( są o wiele bardziej roślinożerne i to już w młodości, chociaż wymagają także urozmaiconego zestawu bezkręgowców, a nie tylko ochotkę czy mało odżywczy suchy gammarus).
Ich hodowla jest trudniejsza od większości podobnych żółwi z grupy ozdobnych. Musisz jak najszybciej polepszyć żółwiowi warunki hodowli.
-
Możesz mi podać szersze warunki hodowli tego zolwia???
Dzięki!!!
-
Osobiście nigdy nie hodowałem P. nelsoni. Miałem natomiast bardzo zbliżony pod względem biologii gatunek P. concinna.Troszkę napisałem o nim tu: http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=7555&t=7553
Ew. pytania na GG-8990998
Niestety moje doświadczenie na temat tych żółwi jest małe- popytaj się jeszcze kogoś.
-
ej daj jeszcze do akwa jakoś żarówkę!! bo żółw może niewychodzić bo massz zimno w pokoju i jak założysz żarówkę to napewno się będzie wygrzewać:]
-
- Zakupy zacznij od dwóch termometrów, jeden do wody, drugi do powietrza
- potem żarówka (nad skałką): spróbuj 15W jak za mało to 25W
- przykryj akwarium niezbyt szczelnie
- jeżeli temperatura wody nie osiągnie 24 st. a powietrza ok. 28 nad skałką to kup grzałke 10W
- filtr i tak musisz mieć: jak dla Ciebie to FAN1 (Aqua-el) - w poziomie (jak się zmieści)
- daj mu z tydzień spokoju, próbuj karmić mało i wychodź z pokoju, jak nie zje to wyławiaj
Musi się udać. poczytaj na stronie o hodowli żółwi czerwonolicych - praktycznie żadna różnica
P.
-
ludzie ja mam tylko takie jedno pytanie
nie dosć że tego człowieka stresujecie to jeszcze zapomnieliści o podstawowym pyatniu! gdzie będzie stało to terrarium ! z całym szacunkiem ale jezeli ten człowiek mieszka w blkoku to poco mu grzałka !!!!!! ja sam mieszkam w bloku i hoduje kilka gatunków żółwi wodnych od azjatyckich po amerykańskie i u żadnego nie mam grzałki bo po 1 światło zapenia ciepło a po 2 śrdnia temp w bloku waha się od 25-27 stopni !!!!
p.s
a jeżeli chodzi o temp. to z własnego 11 letniego dośwaidczenia w hodowli żółwi wiem iż u żółwi przegrzanie wyrządza jeszcze większe problemy niż wychłodzenie - szczególnie u żółwi wodnych .
-
Co ty piszesz?Po co mu grzalka?Jedynym rozsadnym wytlumaczeniam tego co piszesz jest to iz twoje zolwie sa blisko kaloryfera (a co w okresach przejsciowych w grzaniu?).Jasne,ze swiatlo daje cieplo,ale wody w wiekszym akwa nie jest w stanie dostatecznie ogrzac i te 25-27 st. w mieszkaniu (mysle,ze przesada) to woda nie osiagnie,a bedzie miala ok.20 st. (zamalo).
-
Powiedzmy że jak ktoś ma w mieszkaniu temperaturę równą lub powyżej zalecanej temperatury dla jego gatunku, to faktycznie nie potrzebuje grzałki.
Ja mam czerwonolicego i utrzymuję mu 25 stopni. U mnie latem jest taka temperatura i nie używam grzałki ale zimą temperatura utrzymuje się w granicach 23 stopni a okresowo spada do 20. Przy grzałce z termostatem nie ma obawy o przegrzanie. Jak jest ciepło w domu to grzałka po prostu się nie załącza lub załącza na krótko i zużywa się mniej prądu.
Ale w przypadku żółwia "pleski" jest mowa o P. nelsoni, dla którego temperatura wody powinna wynosić około 28-30 stopni, nie sądzę aby miał taką temperaturę w mieszkaniu. W związku z tym grzałka jest mu niezbędna.
-
W zupełności zgadzam sie z JOJKIEM. Sam doświadczyłem hodowli żółwia bez filtra i grzałki, jak masz zamiar mieć takie warunki to od razu przesieś sie do dzału ODDAM, może ktoś inny zapewni mu zależyty komfort. Pozdrawiam....
-
Bez przesady!!!
Ma juz grzałkę a filtr bedzie dzis !!!
Uprawnienia umieszczania postów