-
Re: PROBLEM..:(
po pierwsze; czerwonolicego legalnie juz nie kupisz bo handel nimi jest zabroniony.
jesli juz to mozesz kupic zoltolicego i w sklepie musisz zarzadac na niego zaswiadczenia ze pochodzi z legalnych zrodel. pozniej z tym dokumentem idziesz do starostwa powiatowego w twoim miescie i rejestrujesz zolwia-takie sa wymogi unii europejskiej.
zoltolicy wyglada tak samo jak czerwonolicy-tak samo sie go hoduje itp.
jesli chcesz dowiedziec sie czegos wiecej na temat tego zolwia to zapraszam na moja strone;
www.zoltolicy.xu.pl
a jak ta by sie nie ladowala to na ta
www.zoltolicy.republika.pl
ja przewozilem moje zolwie 660km (samochodem)i nie mialy zadnego uszczerbku na zdrowiu.
pozdro
-
A gdzie jest napisane, że żółtolicy jest objęty rejestracją ? Chyba pod nazwą żółw żółtolicy kryje się Trachemys scripta troosti ? Jeśli tak to nie podlega on żadnej rejestracji i żadnych zaświadczeń ze sklepu nie trzeba.
Rejestracji podlega tylko jeden podgatunek Trachemys scripta, a mianowicie Trachemys scripta elegans czyli żółw czerwonolicy.
Do sprawdzenia: http://europa.eu.int/eur-lex/pl/dd/d...03R1497-PL.doc
Najpierw sprawdź, potem udzielaj porad innym . A Już szczególnie jak prowadzisz stronę o tym podgatunku...
-
są jeszcze do kupienia, tylko cena podskoczyła z 25-30zł na 70zł..... no i nachodzić się trzeba.....
-
no w sumie tak... sorki za wprowadzenie w blad...
ja na swojego dostalem zaswiadczenie ze sklepu i rejestrowalem go razem z czerwonolicym - stwierdzilem ze i tak czerwonego zarejestrowac musze wiec nie doplacajac nic zarejestrowalem tez zoltego - kto wie czy kiedys nie bedzie trzeba ich tez rejestrowac? wtedy bede mial to juz z glowy
pozdro!
-
Aha..to jesczze lepiej z tym zoltolicym.Mam jesczez jedno pytanko..jak juz bede mial malego zolwika..chcialem w rogu z drewna(beleczek zrobic mu taka wysepke..i duzo wody..Czy maly zolwik moze miec duzo wody??Pozdrawiam
-
Na razie :-)
Tak czy inaczej rachunek radzę wziąć.
P.
-
wody im wiecej tym lepiej. A najlepiej, jeśli głębokość jest zróżnicówana i żółw ma kryjówki (i płyciznę do spania w noskiem wysuniątym nad wodę). Dla malucha wyspa do opalania nie musi być wielka.
-
hm tak czyta i doszedłem do wniosku że chyba nie czytałeś opisu hodowli żółwia czerwo/żółtolicego .... szkoda powinna to być pierwsza rzecz jaką trzeba zrobic przed kupnem zwierzaka, odsyłąm cię na strone Jojka (jedna z najlepszych stronek) i tez do opisu MataManX'a na terrarysta.com.pl Poczytaj prosze dokładnie i jeszcze raz się zastanów bo kupno żółwia to mały wydatek w porównaniu z resztą wydatków jakie trzeba wydać na akwa,grzałki, oświetlenie, filtr itd.... Wałkujemy to samo pytanie już setny raz TAK mały żółwik moze mieć bardzo dużo wody!! ( w naturze zyją w rzekach.) a czym więcej tym lepiej... poza tym drewno na wysepke należy odpowiednio przygotować najlepiej jakby było debowe, lub bukowe (nie gnije w wodzie) które nalezy wyparzyć wrzątkiem kilkakrotnie i tak przygotowane włozyć do akwa. ( jesli pojawi się pleśń musimy powtórzyć czynność).
-
Krist dla twojej wiadomosci hodowalem kiedys zolwia..i wiem ze trzeba grzalke,lampe,filtr.Na wszystko moge wydac 200zl(akwarium,grzalka,zolw,lampa)Na poczatku zakupie akwarium nie duze..pozniej mu zmienie,gdyz nie wiem cyz mi wystarczy 200zl.TDziekuje za pomoc.Pozdrawiam
-
"Krist dla twojej wiadomosci hodowalem kiedys zolwia.." - A ja mysle,ze go tylko trzymales(a opiekowal sie nim ktos inny),bo takie pytania powinna zadawac osoba niemajaca kontaktu z gadami/zolwiami.To ze wiesz iz powinien miec jakies wyposazenie to nie wszystko,poniewaz jest jeszcze kwestia karmienia,obserwacji itp.Co do ilosci funduszy to nigdy ich niema zaduzo i dlatego praktycznie kazdy z biegiem czasu rozbudowuje im "domki"
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów