Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: PROBLEM..:(

Re: PROBLEM..:(

po pierwsze; czerwonolicego legalnie juz nie kupisz bo handel nimi jest zabroniony.
    jesli juz to mozesz kupic zoltolicego i w sklepie musisz zarzadac na niego zaswiadczenia ze pochodzi z legalnych zrodel. pozniej z tym dokumentem idziesz do starostwa powiatowego w twoim miescie i rejestrujesz zolwia-takie sa wymogi unii europejskiej.
    zoltolicy wyglada tak samo jak czerwonolicy-tak samo sie go hoduje itp.
    jesli chcesz dowiedziec sie czegos wiecej na temat tego zolwia to zapraszam na moja strone;

www.zoltolicy.xu.pl

a jak ta by sie nie ladowala to na ta

www.zoltolicy.republika.pl

ja przewozilem moje zolwie 660km (samochodem)i nie mialy zadnego uszczerbku na zdrowiu.

pozdro

dr Robert
    Guest

A gdzie jest napisane, że żółtolicy jest objęty rejestracją ? Chyba pod nazwą żółw żółtolicy kryje się Trachemys scripta troosti ? Jeśli tak to nie podlega on żadnej rejestracji i żadnych zaświadczeń ze sklepu nie trzeba.

Rejestracji podlega tylko jeden podgatunek Trachemys scripta, a mianowicie Trachemys scripta elegans czyli żółw czerwonolicy.
    Do sprawdzenia: http://europa.eu.int/eur-lex/pl/dd/d...03R1497-PL.doc

Najpierw sprawdź, potem udzielaj porad innym . A Już szczególnie jak prowadzisz stronę o tym podgatunku...

są jeszcze do kupienia, tylko cena podskoczyła z 25-30zł na 70zł..... no i nachodzić się trzeba.....

no w sumie tak... sorki za wprowadzenie w blad...
    ja na swojego dostalem zaswiadczenie ze sklepu i rejestrowalem go razem z czerwonolicym - stwierdzilem ze i tak czerwonego zarejestrowac musze wiec nie doplacajac nic zarejestrowalem tez zoltego - kto wie czy kiedys nie bedzie trzeba ich tez rejestrowac? wtedy bede mial to juz z glowy

pozdro!

Aha..to jesczze lepiej z tym zoltolicym.Mam jesczez jedno pytanko..jak juz bede mial malego zolwika..chcialem w rogu z drewna(beleczek zrobic mu taka wysepke..i duzo wody..Czy maly zolwik moze miec duzo wody??Pozdrawiam

Na razie :-)
    Tak czy inaczej rachunek radzę wziąć.

P.

wody im wiecej tym lepiej. A najlepiej, jeśli głębokość jest zróżnicówana i żółw ma kryjówki (i płyciznę do spania w noskiem wysuniątym nad wodę). Dla malucha wyspa do opalania nie musi być wielka.

hm tak czyta i doszedłem do wniosku że chyba nie czytałeś opisu hodowli żółwia czerwo/żółtolicego .... szkoda powinna to być pierwsza rzecz jaką trzeba zrobic przed kupnem zwierzaka, odsyłąm cię na strone Jojka (jedna z najlepszych stronek) i tez do opisu MataManX'a na terrarysta.com.pl Poczytaj prosze dokładnie i jeszcze raz się zastanów bo kupno żółwia to mały wydatek w porównaniu z resztą wydatków jakie trzeba wydać na akwa,grzałki, oświetlenie, filtr itd.... Wałkujemy to samo pytanie już setny raz TAK mały żółwik moze mieć bardzo dużo wody!! ( w naturze zyją w rzekach.) a czym więcej tym lepiej... poza tym drewno na wysepke należy odpowiednio przygotować najlepiej jakby było debowe, lub bukowe (nie gnije w wodzie) które nalezy wyparzyć wrzątkiem kilkakrotnie i tak przygotowane włozyć do akwa. ( jesli pojawi się pleśń musimy powtórzyć czynność).

Krist dla twojej wiadomosci hodowalem kiedys zolwia..i wiem ze trzeba grzalke,lampe,filtr.Na wszystko moge wydac 200zl(akwarium,grzalka,zolw,lampa)Na poczatku zakupie akwarium nie duze..pozniej mu zmienie,gdyz nie wiem cyz mi wystarczy 200zl.TDziekuje za pomoc.Pozdrawiam

"Krist dla twojej wiadomosci hodowalem kiedys zolwia.." - A ja mysle,ze go tylko trzymales(a opiekowal sie nim ktos inny),bo takie pytania powinna zadawac osoba niemajaca kontaktu z gadami/zolwiami.To ze wiesz iz powinien miec jakies wyposazenie to nie wszystko,poniewaz jest jeszcze kwestia karmienia,obserwacji itp.Co do ilosci funduszy to nigdy ich niema zaduzo i dlatego praktycznie kazdy z biegiem czasu rozbudowuje im "domki"
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów