Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: śpi i spi...

Re: śpi i spi...

Witam Was! Chciałam tylko powiedzieć,że mój żółwik ma się już lapiej.Dzisiaj rano po kąpieli nie poszedł już spać,a zawsze tak robił.I cieszy mnie jeszcze to ,że zaczął jeść.Córka poszła mu nazrywać z ogrodu liści babki i mlecza i koniczynki,no i zjadł
    Nasypałam mu tez pokarmu BIO REPT,tego też troszkę zjadł
    Pozdrawiam Justyna

To swietnie Musiał się trochę uspokoić i przyzwyczaić. Zrezygnuj z Bioreptu. O wiele lepsza jest sama świeża karma. Jeśli przy tym nie zapomnisz o wapnie wszystko powinno byc ok. Nie musisz tez kąpać go codziennie (to też stres). Jeżeli ma świeżą wodę w terrarium to wystarczy raz w tygodniu.

Pozdrawiam
    natalia

No właśnie on nie ma wody w terrarium,dlatego go kąpie codziennie.Wydaje mi sie ,że to lubi.A do wody dodaję mu takie witaminki w kropelkach.Na ulotce jest wszystko napisane po niemiecku,tylko na pudełku jest naklejona kartka,że można 2-3 kropeli dodać do kąpieli.Tylko ja go kąpie codziennie i nie wiem czy mam te kropeki też codziennie dodawać?
    Aha,Natalka pisałaś żebym zrezygnowała z BIoreptu.Mam z niego zrezygnować wogóle,czy tylko teraz jak ma swieże liscie?
    Pozdrawiam Justyna

Czyli,ze to byl stres nowymi warunkami-tak mysle.Co do Bioreptu- ogolnie mowi sie,ze to mieszanka roznosci w tym i swinstw,ktore raczej nie powinny byc podawane naszym gadzinka.Coz mi siwe zdarza podawac jak troszke brakuje mi swiezej zieleniny.I tak do konca to nie bardzo wiem-czy calkiem zrezygnowac z niego czy nie.Tutaj prosba do Natalii lub dr weta o wypowiedz.
    Co do kapieli to mimo niewielkich rozmiarow terra kup taki pojemnik ceramiczny(w zoologicznym sklepie lub ogrodniczym) nie za duzy i w tym podawaj mu wode.jak bedzie chcial sie napic to znajdzie ja.Tylko sie nie denerwuj,ze czasem zrobi z tego niezle bagienko.

Ja w ogóle nie podaję gotowej karmy. Z tego, co się orientuję, podałabym tylko jedną, ale akurat nie ma jej w Polsce - myślę oczywiście o Agrobsie. Ale Agrobs to mówiąc w skrócie samo zielsko w łąk. Produkują karmę dla koni, gryzoni i własnie żółwi. Nie pamiętam już dokładnie, co było w Biorepcie, ale w takich karmach zdarzają sie różne niechciane dodatki, np miód. Zimą wolę podac cykorię, liście fasoli, świeże, w domu "wyprodukowane" kiełki. Kiełkownica kosztuje jakies 21-22 zł., nasiona można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną - ponieważ mam 4 żółwie wydatek na kiełkownicę zwrócił nam się po jakiś 2 tygodniach Przy jednym małym żółwiku musiałabyś siać bardzo mało na raz, albo sama jeść (są pyszne)
    Jeśli chodzi o witaminy, to my nie podajemy wcale. Każdy z naszych żółwi dostawał witaminy w pierwszym okresie pobytu u nas, niektóre dostają po zimie, ale to zależało zawsze od tego, czy nasza weterynarz stwierdziła, że są im potrzebne.

Pozdrawiam
    Natalia

Jak mogłabym się denewować na niego,przecież on jest taki kochany! Nawet mój mąż jest nim zachwycony,chociaż na początku był bardzo sceptycznie nastawiony do mojego pomysłu z kupnem żółwika.Dzięki Dorotka!,zrobię tak jak mówisz,czyli kupię mu taki pojemnik ceramiczny.
    Pozdrawiam Justyna

Dzięki Natalka kupię tą kiełkownicę (chociaż nie wiem jak to wygląda i gdzie to można kupić ).No i czego te nasiona mają być.Jak możesz to proszę napisz mi.
    Pozdrawiam Justyna

Ja jeszcze zdazysz to w parku z dala od jezdni wyrwij ladny mlecz ( kilka sztuk)z korzonkami i wsadz do doniczki w domu-troche odchoruje ale ladnie bedzie rosnac przez zime i juz masz troche zieleniny.Rowniez fasola szybko kielkuje i tez masz listki zielone na salatke.Tez mozna wysiac wyke ozima ale mam watpliwosci czy w warunkach domowych bedzie rosla.Za to cykoria ze sprawdzonego zrodla to zielenina na okres zimy.Powodzenia a tak przy okazji to samica czy samczyk -jak samczyk to wspolczuje mezowi ;-))

Okey dziekuję!

Prawdopodonie jest to samiczka,tak mi powiedział weterynarz.Aha i powiedział jeszcze ,że ma 3-4 lata.A żółwik ma 9 cm,to chyba za mało jak na 4 lata
    Pozdrawiam Justyna

Kiełkownica wygląda jak 3 miski nalozone na siebie Dostaniesz ją w sklepach z żywnością ekologiczną na przykład. A kiełki nasze żółwie pożerają wszystkie - słonecznika, brokuła, soczewicy, soi, lucerny (z tymi trzema ostatnimi ostrożnie, bo maja sporo białka), rzodkiewki. Co znajdziesz w sklepie. Nasiona specjalnie do kiełkowania w sklepach ze zdrową bądź ekologiczną żywnością sa trochę inne i tańsze, niz w sklepach ogrodniczych, ale soczewicę wykiełkowaliśmy z takich zwykłych ziaren.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów