-
śpi i spi...
Witam! Przed wczoraj kupiłam żółwika greckiego,a on od poniedziałku śpi.Rano go obudziłam żeby go okapać,ale on wyszedł z wody i poszedł spać,no i nie chce jeść.Czy to jest naturalne że tak dużo spi??Bardzo proszę o pomoc.
-
Re: śpi i spi...
Czy masz dla niego terrarium?Jesli tak to zwieksz mu temperature.To ze spi
to moze byc efekt strachu,zmiany miejsca i warunkow bytowania.Moj zolwik tez jak byl maly to czesto przysypial.Kapiele wodne rob mu codziennie w temp. ok.+35C.Co do jedzenia to probuj dawac zieleninke -a najlepiej mieszanke-wyka,mlecz(jeszcze mozna zerwac w parkach),cykoria.Z poczatku musi przywyknac do nowych warunkow.Zrob mu norke do ktorej bedzie szedl spac czy bedzie sie chowac.Nie nalezy przy zolwiku wykonywac zbyt szybkich ruchow rak - bo sie boi i chowa lepek do skorupy.Mozesz delikatnie go podrapac po skorupie - moj bardzo to lubi.Tyle na razie.Prosze pisz jak dalej sie zachowuje.
-
Bardzo Ci dziękuję Dora!A jeśli chodzi o wrunki,to oczywiscie ma terrarium narazie 60/40/40 ( dł/szer/wys)poniewaz jest mały.Ma również kryjówkę, kąpie go codziennie,niestety wychodzi mi z baseniku i idzie do kryjówki. Gdybym go nie wyciągała,to napewno by sam nie wyszedł.Aha jako podłoże ma korę i sianko.
Dzisiaj idę z nim do weterynarza ponieważ nie był jeszcze odrobaczany.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję!
-
Zanim zaczniesz podwyższać temperturę, najpierw napisz, jaka panuje w terrarium. Żółwie są ospałe także wtedy, gdy temperatura jest za wysoka.
Inna sprawa, że jest zima. Żółwie, które nie hibernują, bywają senne, mniej jedzą i rzadziej wychodzą z norek. Oczywiście weterynarz wskazany - odrobaczy i oceni kondycję żółwia (zakładając, że ma orientację "w gadach")
Pozdrawiam
Natalia
-
Byłam dzisiaj u weterynarza i powiedział ,że jest wszystko o.k.,że był dobrze karmiony,że jest zdrowy :-) ,dał kropelki na odrobaczenie.Teraz jestem spokojna
Aha powiedziałam ,że jako podłoże mam korę i sianko,na co usłyszałam,że sianko jest dla królików,świnek...,a dla żółwia najlepszy bedzie torf i piasek (1:1).Jutro mu chyba zmienię na ten torf.Dowiedziałam się również ,że ten mój maluch ma ok. 4 latek.
A jesli chodzi o temp. to ma ok 26-30 w dzień ,a w nocy 21-22- to dobrze ?
Pozdrawiam i dziekuję ,że mi pomagacie!
-
Jeszcze jedno,czy powinnam go budzić(np.do kąpania) jeśli sam nie wstaje?
-
Rady weterynarza są co najmniej "wzbudzające kontrowersje"...
-
Moj samczyk ma trzy lata jak juz gdzies pisalam,co do podloza to juz tyle bylo dyskusji,ze trudno o jednoznaczna dobra rade.Ja uzywam mieszanki kupionej w zoo-markecie w Warszawie ( u chodowcy zolwia greckiego- autor wielu ksiazek na ich temat-p.Szapkarow-Orlowski).Ta mieszanka to torf+kora dodaje rowniez troszke do tego piasku.Przynajmniej dwa ,trzy razy dziennie skrapiam podloze,bo szybko wysycha i pyli sie.Temp. w terra pod lampa ok.+28C do +30C poza lampa ok.+23C.
W nocy temp. spada do +19-20C.A moja gadzinka i tak budzi sie juz ok.godz.7 rano.
i zaczyna baraszkowac i aktywny jest do godz.20 a nawet 21.
-
Bardzo Ci dziekuję za pomysł Dora! Zrobię tak samo.
Pozdrawiam gorąco Justyna.
-
Aha, Dorotka jakie duże masz terrarium dla swojego żółwika? Może moje jest za małe?
Uprawnienia umieszczania postów