-
a w jakim sa wieku i ile mierza wasze zołwie
O moich wole nie mowic bo na ich wiek sa chyba male. Miałem je długo w złych warunkach, ale sie teraz bardziej nimi zaineresowalem, teraz robie im staw (juz prawie skończyłem wiec na zime żółwmie włoze do stawu aby zimowaly narazie wieksze zolwie [2] sa na balkonie gdzie temperatury sa dosc plusowe ok9-1 stopni C, najmniejszy zolw jest jeszcze w domu i go wpuszcze chyba latem). Chciałbym sie doweidzieć dla porównania ile lat mają wasze zółwie i jakie mają rozmiary.
====== Z GÓRY DZIEKUJE ========
-
Re: a w jakim sa wieku i ile mierza wasze zołwie
ja mam dwuletniego żółwia i ma tylko 7 cm, ale jast u mnie dopiero od pół roku więc nie wiem jak był trzymany wcześniej
-
Sadze,ze masz zolwie wodno-ladowe.Ja mam od trzech lat greka i wlasnie ostatnio go mierzylam- 15cm dl.,11,5cm szer. 7,04 cm wys. waga 695 g.A jak do mnie trafil to wazyl zaledwie 20g i mierzyl ok.3,5 cm.
Sadze,ze chodowcy wodnych raczej Cie nie pochwala za warunki- postaraj sie jak najszybcie je zmienic dla dobra Twoich podopiecznych.Balkon to chyba nie najlepsze terrarium?!
-
Wiem, ze balkon nie jest najlepszym miejscem, ale teraz chyba juz one zimuja. Robie ten stawik na dworze. Wsadze tam żółwie juz na zime (te dwa wieksze), poniewaz tam beda mialy lepsze warunki.
Chciałbym sie tylko dowiedziec ile lat Dora ma twoj żółw??
********z gory dziekuje*************
-
dora napisała że ma 3 lata
) moja dwuletnia samiczka czerwonolica ma ok.15 cm długości karapaksu :] a samiec,prawie dwuletni ok.11 cm
-
Rzeczywiscie pisze ze żółw ma trzy lata. Mój wzrok zwracał uwagę na liczby. =)
-
Przeraża mnie Twoja lekkomyślność, jeden większy nocny przymrozek i odejdą do krainy wiecznego ciepła.....
P.
-
być może nie "odejdą" ale na zdrowie może im to nie wyjść, żółwie zimują pod wodą zakopane w mule lub piachu do czego musza być odpowiednio przygotowane, zdrowe itd. a temp. musi spaść poniżej 10 st.C i być raczej stała! a do tego ciągle natleniana, czego na balkonie nie uzyskamy a i odpowiedniej głębokości im raczej nie zapewni ok 1,5m Co bedzie jak temp. spadnie do minus 15stC ??? woda raczej cała zamarznie i gadziny znajda się w litym bloku lodu co może skonczyć się tragicznie...... wiem narazie mrozu nie ma ale temp 1-9 st jak piszesz są juz temp. w której żólwie zapadają w hibernacje, a przy przenosce do stawu bedziesz je MUSIAŁ budzić co też robi się powolutku dzwigając im temp!!! a takie wybudzanie i wpuszcznie do stawu przy tej temp. gdzie raczej szybko będą musiały się znowu bardzo szybko przygotować do hibernacji raczej nie wpłynie dobrze na ich stan zdrowia! gadziny są zmienno cieplne nalezy bezwzględnie o tym pamiętać temp. kieruje ich szybkościa przemiany materii !!!
-
Jeżeli już przenosić je do stawu to tak, aby nie wybudzać (czyli w niskiej temperaturze). Wybudzanie także u zmiennocieplnych pochłania dużo energii. Lepiej było już wpuścić je do stawu, wahania temperatury nie są zbyt korzystne.
-
Biedne gady!!Totalna nieodpowiedzialność, nawet głupota, ''hodowcy''?!!!!!!!
Uprawnienia umieszczania postów