-
Re: Galaretka
W sumie to calkiem niedrogo mozna kupic w ogrodniczym nasiona np.
groch, fasola, bob, facelia, koniczyna, trawa, rzezucha, rzodkiewka, slonecznik i wiele wiele innych.
Dobrym pomyslem jest tez "kielkownik" - takie urzadzenie mozna dostac w sklepie ze zdrowa zywnoscia. Sluzy on do kielkowania nasion. Jak sie ma jednego zolwia, to moze sie nie bardzo oplacac, ale fajna rzecz. Nasiona bardzo szybko kielkuja i w ogole nie ma zadnych problemow. Wszystko jest z plastiku. Ja mam 3 warstwy - takie jakby okragle talerze, dno jest w drobnych rowkach i przy jednym brzegu jest dziurka. Woda przeplywa przez te rowki i dziurka splywa do nastepnego poziomu. Na samym dnie jako 4 warstwa jest pojemnik zbierajacy wode. Calosc ma przykrywke. Mozna w tym wychodowac nawet wieksze roslinki, albo potem je sobie przesadzic i kielkowac nastepne. W ogole sie nie uzywa zadnych podlozy, tylko zwykla wode.
Wtedy sobie samemu mozna produkowac rozne roslinki calkiem niewielkim nakladem kosztow (praktycznie tylko te nasionka no i kielkownik, ale jednorazowo). Piekna zieleninka i ciagle swieza. Ja kupilam na raz nasiona roznych gatunkow (patrz wyzej) i teraz sobie wysiewam raz to raz tamto. Naprawde fajna sprawa. Daje im tez warzywa, troche swiezych, troche z mrozonek.
Chociaz na 1 zolwia, to chyba lepiej w doniczkach sadzic; nie wiem.
W kazdym razie pomysl fajny, do waszego przemyslenia.
Uprawnienia umieszczania postów