Podane tu przepisy można stosować do wszystkich gatunków żółwi, jednak w zależności od gatunku mieszamy składniki roślinne i zwierzęce w różnych proporcjach ? dla żółwi lądowych ok. 85% pokarmu roślinnego do 15% mięsnego, u żółwi wodnych 70% do 30%.
Galareta 150-ciu smaków
Składniki:
warzywa
owoce
nasiona roślin
mielone mięso wołowe, końskie, cielęce, rybie
ugotowane jajko/ka
żelatyna spożywcza
mleko

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Warzywa, owoce, nasiona dokładnie myjemy i kroimy. Dodajemy mięsa. Tak przygotowaną mieszankę homogenizujemy i podgrzewamy do ok. 80°C. Odstawiamy do wystudzenia do ok 50°C. Za ten czas podgrzewamy mleko z żelatyną i silnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do wystudzonej sałatki dolewamy żelatynę i dodajemy na jeden litr łyżeczkę granulofosforatu i innych witaminek (patrz Ogólne parady - witaminy). Tak przygotowaną masę ciągle mieszamy, aż żelatyna zrobi się bardzo gęsta, a składniki będą równomiernie rozłożone. Po całkowitym stwardnieniu kroimy na małe porcje i zamrażamy w plastikowych woreczkach.

Co myślicie o takiej sałatce na zimowe wieczory dla stepcia???
Bo ja jakoś tak mam lekką niechęć do tej żelatyny a np zamiast tych nasion bym dodał mlecz i koniczynę... a może ma ktos lepszy przepis bo letnie przysmaki się kończą a w sklepie to sami wiecie ile wszystko kosztuje....