-
Re: kilka pytań w sprawie żółwia greckiego
Zamiast sałaty najlepiej podawac cykorię. Jest do nabycia np. w Piotrze i Pawle w Starym Browarze, albo na Kopernika, ale trafisz tez w zwyklych warzywniakach. W Piotrze i Pawle dostaniesz tez kiełki, np. słonecznika, soi i wiele innych. Można zetrzeć żółwikowi raz na tydzien marchewkę, posadzic w doniczke ziarna fasoli i podawac liscie. Obawiam się jednak, ze nie znajdzie sie nikt, kto by o to zadbał, chocby z powodu ceny - cykoria, kielki do najtanszych nie należą, ale z drugiej strony cykoria i salata sa teraz w jednej cenie, a to jest jak mowisz mały żółwik, wiec nie zje tyle ile moje 4 pociechy razem wzięte. No i kiełki mozna "produkowac" samemu.
Napisz, czy ma lampke do wygrzewania sie (o swietlowke nawet nie spytam) i koniecznie jakie ma podloze.
Pozdrawiam
Natalia
-
Wilkie dzięki za porady. Ma lampkę do wygrzewania się. A jako podłoże ma piasek i kilka kamyczków.
Pozdrawiam
Lutek666.
-
To podłoże to bardzo kiepski pomysł - jesli zółw będzie zjadac je z pokarmem może dojść do zapchania przewodu pokarmowego (jelit) i smierci!! Zaproponuj korę, taką z ogrodniczego, jest tania. Do tego siano, tez jest tanie - potrzebne jest żółwiowi do podgryzania oraz do chowania się. Kamyczki powinny byc takie, by ich nie połknął.
Poza tym żółwik powinien mieć dostepne wapno do podgryzania - takie zwykle dla ptaków z zoologicznego (koszt 2-3 zł), tylko trzeba przed włożeniem do terrarium wyjąć plastikową zaczepkę. Osoba, która karmi żółwia może tez posypywac mu pokarm utłuczonym wapnem. Tak byłoby nawet lepiej. Nie wiem jak będzie z przyswajaniem wapna przy braku światła słonecznego lub świetlówki, ale może uniknie krzywicy. To wapno to bardzo wazna sprawa!!
Fajnie, że sie interesujesz tym żółwikiem, mam nadzieję, że Twoje porady są brane pod uwagę i trochę poprawimy jego los.
Pozdrawiam
Natalia
-
Wielkie dzięki za wszystkie porady. Bez nich nic bym nie zdziałał.
Pozdrawiam
Lutek666.
Uprawnienia umieszczania postów