-
Jak zbudować cieszące oko terrarium ?
No właśnie. Jak tanio zbudować terrarium które będzie przyzwoicie wykonane, jak dobrać długość szyb (tak żeby z żadnej strony nie brakowało, a z innej nie wystawało). Jednym słowem profesjonalnie, ale samemu. Konstruktorów proszę o instrukcje ))
-
Re: Jak zbudować cieszące oko terrarium ?
Trzeba zaplanować rozmiary terra, adekwatne do posiadanego wolnego miejsca.
Potem należy je sobie rozrysować i zwymiarowć. Następnie idziemy do fachowca aby nam idealnie równo uciął. Potem zaczynamy składanie/sklejanie i wystrój wnętrza. Po wywietrzeniu.wyschnięciu wszystkiego, wsadzamy tam naszego pupila.
BTW, terrarium polecam robić z OSB, nie ze szkła.
-
zalecałbym wybrać materiał z którego wykonujesz terra stosownie do posiadanych funduszy... co by nie mówić szklane zawsze jest najlepsze gdyż odpadają wszelkie zabiegi typu uszczelnianie... z płyt osb natomiast wychodzi dużo taniej... no i z drewna łatwiej zrobić duże terra niż ze szkła, a pozatym jest ono mniej wrażliwe na uszkodzenia ...
dla jakiego zwierzaka robisz terra?
-
chcę zbudować kilka terrariów dla moich pajączków. Najlepiej chyba ze szkła, do tego najładniej wyglądają, ale nie jest to takie proste jak się może wydawać... ale dzięki za rady...
-
Jesli bedziesz mial przyciete szyby to wyjdzie elegancko i jest dosc proste. Ciecie samemu to juz wyższa szkoła jazdy, trzeba co do milimetra wycinac i wyszlifowac szybke (ja skleilem jedno terra sam ale nie jest to budowla ze wzorami kątów prostych :])
OSB jest fajne, w Castoramie za plyty 10mm wraz z przycieciem zaplacilem 6 PLN (terra 22/22/20)
-
Tylko nie zapomnij, że na dole potrzebujesz wentylacji (nie kup szyb jak na akwarium). Najlepiej podejdź do jakiegoś zoologicznego i zobacz jak tam to wygląda (ja tak zrobiłem:-).
-
zawsze możesz wziąć wymiar z gotowego już terra... nie powinni sie czepiać w sklepie raczej hehe
-
Yeter---> w castoramie przycieli Ci takie male plyty? co prawda nie pytalem ale bylo napisane ze ze wzgledow bezpieczenstwa nie przycinaja elementow mniejszych niz .... i byl podany rozmiar nie pamietam jaki ale duzy
-
i jeszcze jedno nie brali kasy za przyciecie?
-
Za terra o wumiarach 25x20x20 z przycięciem z "odpadów" płaciłem 4,7 w Castorama. Jeśli pracownik z tego działu jest spoko to liczy za odpad a nie od metra...
Pozdrawiam dominos
Uprawnienia umieszczania postów