Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak zbudować cieszące oko terrarium ?

Mieszany widok

Jak zbudować cieszące oko terrarium ?

No właśnie. Jak tanio zbudować terrarium które będzie przyzwoicie wykonane, jak dobrać długość szyb (tak żeby z żadnej strony nie brakowało, a z innej nie wystawało). Jednym słowem profesjonalnie, ale samemu. Konstruktorów proszę o instrukcje ))

Re: Jak zbudować cieszące oko terrarium ?

Trzeba zaplanować rozmiary terra, adekwatne do posiadanego wolnego miejsca.
    Potem należy je sobie rozrysować i zwymiarowć. Następnie idziemy do fachowca aby nam idealnie równo uciął. Potem zaczynamy składanie/sklejanie i wystrój wnętrza. Po wywietrzeniu.wyschnięciu wszystkiego, wsadzamy tam naszego pupila.
    BTW, terrarium polecam robić z OSB, nie ze szkła.

zalecałbym wybrać materiał z którego wykonujesz terra stosownie do posiadanych funduszy... co by nie mówić szklane zawsze jest najlepsze gdyż odpadają wszelkie zabiegi typu uszczelnianie... z płyt osb natomiast wychodzi dużo taniej... no i z drewna łatwiej zrobić duże terra niż ze szkła, a pozatym jest ono mniej wrażliwe na uszkodzenia ...
    dla jakiego zwierzaka robisz terra?

chcę zbudować kilka terrariów dla moich pajączków. Najlepiej chyba ze szkła, do tego najładniej wyglądają, ale nie jest to takie proste jak się może wydawać... ale dzięki za rady...

Jesli bedziesz mial przyciete szyby to wyjdzie elegancko i jest dosc proste. Ciecie samemu to juz wyższa szkoła jazdy, trzeba co do milimetra wycinac i wyszlifowac szybke (ja skleilem jedno terra sam ale nie jest to budowla ze wzorami kątów prostych :])
    OSB jest fajne, w Castoramie za plyty 10mm wraz z przycieciem zaplacilem 6 PLN (terra 22/22/20)

Tylko nie zapomnij, że na dole potrzebujesz wentylacji (nie kup szyb jak na akwarium). Najlepiej podejdź do jakiegoś zoologicznego i zobacz jak tam to wygląda (ja tak zrobiłem:-).

zawsze możesz wziąć wymiar z gotowego już terra... nie powinni sie czepiać w sklepie raczej hehe

Yeter---> w castoramie przycieli Ci takie male plyty? co prawda nie pytalem ale bylo napisane ze ze wzgledow bezpieczenstwa nie przycinaja elementow mniejszych niz .... i byl podany rozmiar nie pamietam jaki ale duzy

i jeszcze jedno nie brali kasy za przyciecie?

Za terra o wumiarach 25x20x20 z przycięciem z "odpadów" płaciłem 4,7 w Castorama. Jeśli pracownik z tego działu jest spoko to liczy za odpad a nie od metra...

Pozdrawiam dominos

Uprawnienia umieszczania postów