-
Re: Kolejne kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych
6.) Jakie nagrzewanie jest lepsze: przez lampę biurkową, czy punktową żarówkę stosowaną do lampek do czytania??
7.) Jak zamontować wyspę z kamienia o grubości 0.5 cm, szerokości 25 cm i długości 30 cm?? Poziom wody w akwa - 18 cm. Jest to duża przestronna wyspa więc niechcę z niej rezygnować. Kiedyś jak miały mniejsze akwa to miała nogi ze śrub z nierdzewki, ale teraz to te śruby musiały by być bardzo wysokie no i wyglądałoby to trochę nieestetycznie. Na foto zdjęcie nowego akwa.
-
Kamien mozesz przykleic na stale do scianek akwarium sylikonem bezbarwnym, odczekasz 24 godziny i mozesz nalac wody i wpuscic zolwie
-
Re: Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych
Co do napowietrzania: Chyba nawet w oczku jest co najmniej przydatne, jeśli nie potrzebne. Zawsze znajdą się jakieś szczątki do rozkładania i jeśli nie będzie dużo tlenu, to zajmą się nimi beztlenowce, tworząc szkodliwy siarkowodór (prawda to?). W akwa napowietrzanie też znacznie wspomaga oczyszczanie.
-
Re: Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych
Tak, ale napowietrzaniem zajmują się rośliny takie jak rogatek sztywny, a oczyszczaniem biologicznym trzcina pospolita. To w oczku wystarczy, gdy jest dużo tego typu roślin (oczywiście mechaniczne oczyszczanie trzeba zastosować bez niego ani rusz
-
ponawiam6.) Jakie nagrzewanie jest lepsze: przez lampę biurkową, czy punktową żarówkę stosowaną do lampek do czytania??
8.) Czy stosować do wody jakieś kropelki z zoologików, kiedyś miały jak były małe, ale potem niestosowałem (żółwie mam 4-letnie)
-
Re: Kilka pytan´ w sprawie z˙ó?wi czerwonolicych
7 - taka. ktora daje wiecej ciepla (wiec chyba biurkowa)
8 - mysle ze do wody nie ma sensu, najwyzej, jesli jest potrzeba, doustnie.
-
marix napisał(a):
> 7 - taka. ktora daje wiecej ciepla (wiec chyba biurkowa)
Więcej nie znaczy lepiej! Ta odpowiedź nie jest poprawna bo można dać za dużo ciepła i żółw nie będzie mógł sobie znaleźć miejsca.
Trudno tutaj doradzać bo biurkowe lampki bywają różne. Taniej chyba wychodzi jednak żarówka lustrzana. Po pierwsze nie potrzeba do niej lampy specjalnej. Po drugie jeśli już nawet kupujesz lampę typu klips aby ją umocować to jest zazwyczaj tańsza od biurkowej. Po trzecie do oświetlenia i ogrzania tej samej powierzchni zużyjesz mniej energii elektrycznej przy lustrzance.
Po czwarte lampa lampie nierówna i bez podania konkretnych parametrów więcej powiedzieć się nie da.
-
maslalem o lampie 40 lub 60 wat, odpowiednio ustawionej.
-
Dzięki za tak liczne i naprawde starannie napisane odpowiedzi. Dzisiaj tata zgłosił (byłbym osobiście, ale byłem w szkole) do rejestracji moje żółwiki myślę że przedłużą termin składania wniosków i przyjmą także moje żółwiki na listę. Kupiłem niedawno na Allegro termofiltr EHEIM 2113 może ktoś ma ten lub zbliżony model proszę o wypowiedzenie się na jego temat.
Uprawnienia umieszczania postów