-
Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych
Mam kilka pytań proszę o odpowiedzi na nie:
1.) Czy żółwie powinny zimować (jak wy postępujecie)??
2.) Czy żółwie powinny mieć jakiś podest do spania pod wodą, aby nie musiały się wciąż budzić i podpływać, aby zaczerpnąć powietrza??
3.) Jaki filtr polecacie do 25 litrowego akwa z dwoma dorosłymi żółwiami (w lecie będą w oczku [500 litrów] więc będą miały lepsze warunki)?? Ja mam na oku Aqua El FZK1.
4.) Jaką wysokość oświetlenia polecacie nad wyspę (mam na myśli zwykłą punktową reflektorwą żarówkę)??
5.) W starym akwa zauważyłem białe 1 milimetrowe robaczki chodzące po ściankach akwa i w pływające wodzie, czy to normalne i co powinienem zrobić jak pojawią się w nowym akwa??
-
Re: Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych
Odpowiem ci wyłącznie na ptanie drugie: u mnie podest ma dość dużą część zanurzoną pod wodą i nasz żółw na nim sypia. Kładzie się na płaskiej części, a głowę trzyma na tej pochyłej, z nosem tuż pod powierzchnią wody, lub wystawia nos nad wodę. Strasznie śmiesznie to wygląda i widać, że on to miejsce bardzo lubi!
-
Jedyne na co mogę Ci odpowiedzieć to pytanie pierwsze. Słyszałem, że powinno się żółwie zimować wtedy kiedy chcą się rozmnarzać i wtedy trzeba obniżyć im temperaturę wody (nie powiem Ci do ilu bo sam jeszcze tego nie próbowałem), ale jest też ryzyko, że żółw umrze więc lepiej nie ryzykować.
-
ad. 1
Mozna zimowac tylko dorosle, zdrowe zolwie jesli masz mlodego, albo starszego chorego, oslabionego itp nie ryzkuj. W ogole to zimowanie nie jest im potrzebne w naszych warunkach (tylko zbedne ryzyko) W odpowiednich warunkach mozna zimowac ale jesli nie chcesz rozmanazac to po sobie i zolwiom komplikowac zycie
ad. 2
Podestu nie musza miec ale mozna im go zamontowac. Zwykle lubia tam sypiac (moje tak robia)
ad.3
Jak na dwa dorosle zolwie to akwa masz malutkie... a co do filtra to powinienes wybrac jakis naprawde wydajny bo zolwie to potrafia zanieczyszczac
Jednymi z lepszych sa chyba te kubelkowe zewnetrzne...
ad. 4
Lampke zamontuj tak aby zolw nie mogl do niej dosiegnac w jakikolwiek sposob (mysle ze ok 20 cm powinno wystarczyc)
ad. 5
A te robaczki to chyba normalne nie jest:P
Pozdro!
-
-
ad1 tak jak już napisano tylko aby mogły się rozmnażać, a poza tym warunki do zimowania to max temp. 10 stC no i dobra kondycja gadziny oraz odp. przygotowanie
ad2. żółwie nie potrzebują podestu, śpią pod wodą ale jeśli masz półeczke podwieszaną nie zaszkodzi zrobić
ad3. dwa dorosłe żółwie w 25litrowym akwa??????? czy 25l wody?? zdecydowanie za mało, będą sie w okresie zimowym męczyć w domu..... lepiej dołożyć i kupić jskiś z hagena Fluval 104 lub 204
ad4 taką aby gadzina się nie poparzyła, daj dłoń lub połóż termometr (pewniejsze hehe) będziesz wiedzieć czy nie jest za wysoka
ad5 wyeliminować.....
a propo jesli masz oczko wodne o gł. 1.5m z mulistym dnem czerwonolice powinny w nim spokojnie przezimować, oczywiscie woda powinna być na okres zimowy napowietrzana.
-
Nie 25 litrowe akwa, ale 25 litrów wody w akwa. Czy napowietrzanie wody w oczku jest potrzebne?? Przecież żółwie nie oddychają tlenem z wody, a właśnie jak to jest czym one oddychają??
-
było o tym pisane jakis czas temu, w czasie hibernacji pobierają one znikomą ilość tlenu potrzebną do przeżycia przez skóre kloaki która jest bardzo unaczyniona i wchłania zawarty w wodzie tlen........
-
Oczywiście pomyliłem się pisząc że oczko będzie miało 500 litrów pojemności oczko, prostuje: oczko będzie miało 5000 litrów pojemności jedno zero, a zmienia wszystko Czy do akwa polecacie filtry EHEIM, bo mam teraz takie na oku...
-
Ja stosuje filtr firmy Fluval (rewelacja) i nieoszczedzaj paredziesiat zlotych,bo to kupujesz raz na pare/perenascie lat.To jedno zero faktycznie zmienia wszystko i robi wrazenie.
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów