Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych

Łukasz Czura
    Guest

Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych

Mam kilka pytań proszę o odpowiedzi na nie:

1.) Czy żółwie powinny zimować (jak wy postępujecie)??

2.) Czy żółwie powinny mieć jakiś podest do spania pod wodą, aby nie musiały się wciąż budzić i podpływać, aby zaczerpnąć powietrza??

3.) Jaki filtr polecacie do 25 litrowego akwa z dwoma dorosłymi żółwiami (w lecie będą w oczku [500 litrów] więc będą miały lepsze warunki)?? Ja mam na oku Aqua El FZK1.

4.) Jaką wysokość oświetlenia polecacie nad wyspę (mam na myśli zwykłą punktową reflektorwą żarówkę)??

5.) W starym akwa zauważyłem białe 1 milimetrowe robaczki chodzące po ściankach akwa i w pływające wodzie, czy to normalne i co powinienem zrobić jak pojawią się w nowym akwa??

Re: Kilka pytań w sprawie żółwi czerwonolicych

Odpowiem ci wyłącznie na ptanie drugie: u mnie podest ma dość dużą część zanurzoną pod wodą i nasz żółw na nim sypia. Kładzie się na płaskiej części, a głowę trzyma na tej pochyłej, z nosem tuż pod powierzchnią wody, lub wystawia nos nad wodę. Strasznie śmiesznie to wygląda i widać, że on to miejsce bardzo lubi!

Lutek666
    Guest

Jedyne na co mogę Ci odpowiedzieć to pytanie pierwsze. Słyszałem, że powinno się żółwie zimować wtedy kiedy chcą się rozmnarzać i wtedy trzeba obniżyć im temperaturę wody (nie powiem Ci do ilu bo sam jeszcze tego nie próbowałem), ale jest też ryzyko, że żółw umrze więc lepiej nie ryzykować.

ad. 1
    Mozna zimowac tylko dorosle, zdrowe zolwie jesli masz mlodego, albo starszego chorego, oslabionego itp nie ryzkuj. W ogole to zimowanie nie jest im potrzebne w naszych warunkach (tylko zbedne ryzyko) W odpowiednich warunkach mozna zimowac ale jesli nie chcesz rozmanazac to po sobie i zolwiom komplikowac zycie

ad. 2
    Podestu nie musza miec ale mozna im go zamontowac. Zwykle lubia tam sypiac (moje tak robia)

ad.3
    Jak na dwa dorosle zolwie to akwa masz malutkie... a co do filtra to powinienes wybrac jakis naprawde wydajny bo zolwie to potrafia zanieczyszczac
    Jednymi z lepszych sa chyba te kubelkowe zewnetrzne...

ad. 4
    Lampke zamontuj tak aby zolw nie mogl do niej dosiegnac w jakikolwiek sposob (mysle ze ok 20 cm powinno wystarczyc)

ad. 5
    A te robaczki to chyba normalne nie jest:P

Pozdro!

Mój żółw ma 4 lata i nigdy nie zimował a ma się całkiem dobrze - musisz tylko pamiętać żeby ostrzec weterynarza przed jakimkolwiek zabiegiem że go nie zimujesz i nie jest przyzwyczajony do niskich temperatur (mojego chcieli włożyć do lodówki żeby go uśpić na chwil kilka).
    Moja ma tak skonstruowane akwa , że ma kamienie na spodzie, wielki kamień jako wyspę i jeszcze statek więc sama sobie wybiera na czym jej najlepiej spać. A różnie to bywa bo raz śpi na statku, raz pod wodą i się wynurza a wczoraj na przykład całą noc spędziła na kamieniu.
    Filtr mam juz 3 z rzędu. Ważne jest to żeby było przyczepione do dna albo ściany akwa bo moja ubóstwiała się nim bawić Co skończyło się ostatnio wywaleniem korków w domu i unicestwieniem filtra
    Lampkę mam jakieś 30 cm nad wyspą - świetnie musi jej być bo mam wrażenie że cały dzień czeka na to aż jej włączę lampkę a jak już to zrobię to "opalanie" na całego
    A co do robaków to pojęcia nie mam - nigyd nie miałam robaków. Jakieś tajemnicze glony na kamieniach i owszem ale nigdy nie robaki.

ad1 tak jak już napisano tylko aby mogły się rozmnażać, a poza tym warunki do zimowania to max temp. 10 stC no i dobra kondycja gadziny oraz odp. przygotowanie

ad2. żółwie nie potrzebują podestu, śpią pod wodą ale jeśli masz półeczke podwieszaną nie zaszkodzi zrobić

ad3. dwa dorosłe żółwie w 25litrowym akwa??????? czy 25l wody?? zdecydowanie za mało, będą sie w okresie zimowym męczyć w domu..... lepiej dołożyć i kupić jskiś z hagena Fluval 104 lub 204

ad4 taką aby gadzina się nie poparzyła, daj dłoń lub połóż termometr (pewniejsze hehe) będziesz wiedzieć czy nie jest za wysoka

ad5 wyeliminować.....

a propo jesli masz oczko wodne o gł. 1.5m z mulistym dnem czerwonolice powinny w nim spokojnie przezimować, oczywiscie woda powinna być na okres zimowy napowietrzana.

Łukasz Czura
    Guest

Nie 25 litrowe akwa, ale 25 litrów wody w akwa. Czy napowietrzanie wody w oczku jest potrzebne?? Przecież żółwie nie oddychają tlenem z wody, a właśnie jak to jest czym one oddychają??

było o tym pisane jakis czas temu, w czasie hibernacji pobierają one znikomą ilość tlenu potrzebną do przeżycia przez skóre kloaki która jest bardzo unaczyniona i wchłania zawarty w wodzie tlen........

Łukasz Czura
    Guest

Oczywiście pomyliłem się pisząc że oczko będzie miało 500 litrów pojemności oczko, prostuje: oczko będzie miało 5000 litrów pojemności jedno zero, a zmienia wszystko Czy do akwa polecacie filtry EHEIM, bo mam teraz takie na oku...

Ja stosuje filtr firmy Fluval (rewelacja) i nieoszczedzaj paredziesiat zlotych,bo to kupujesz raz na pare/perenascie lat.To jedno zero faktycznie zmienia wszystko i robi wrazenie.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów