-
Re: z?o w wodzie
brudna woda jest zla dla ich oczu. no i przeciez ja pija...
-
Re: zło w wodzie
Chlor z wody zaszkodzi bakteriom w filtrze. Oprócz odstania usuwa go podgrzanie wody (nie wiem w jakim stopniu, ale chyba zagotowana woda jest wolna).
-
co to znaczy brudną? oczywiscie musza miec czystą ale nie do przesady nie żeby ktoś lał mineralke, albo jakoś specjalnie filtrował lub lał jakieś płyny antybakteryjne.. poprostu odstana kranówka w zupełności wystarczy! chodzi mi o to że na wolności żyja w rzekach czystych..... ale ile bakterii i innych stworzeń w niej pływa??? jakoś im to nie przeszkadza a ich układy imunologiczne są przystosowane do tego, moim zdaniem zbytnie wysterylizowanie ich warunków hodowli może tylko osłabiać je co w przyszłości może spowodowac potencjalną wrażliwość na drobnoustroje przyniesione w pożywieniu z zoologika lub stawu. ktos powie że znowu przesadzam ale jakoś na wolności w nie sterylnych warunkach i super czystej wodzie żyją po 25lat!! i jest im dobrze....
-
>Szczerze mówiąc... tak. Zawsze chciałem mieć swojego własnego czerwonolicego, >głównie przez sentyment i uwielbienie dla tego gatunku. Nic mnie nie odwiedzie od >wyboru, mimo...
ok. ale jak jesteś a W-wy przejedź sie do Szreka, wczoraj było tam chyba z 5 gatunkw żółwi wodnych - tak tylko żeby popatrzeć :-) .... albo mi się wydawało albo był też pudełkowe, bokoszyjne......
przy okazji: w żadnym szanujący się sklepi już czerwonolicych nie dostaniesz - zakaz importu do Unii, ale od znudzonych hodowców owszem.
co do wody to moja jest b. twarda i nigdy żadnego nalotu nie widziałem.
może to się osadza kożuch bakteryjny z powierzchni wody
P.
Uprawnienia umieszczania postów