Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Czy żółw mojego syna jest chory ?

Re: Czy żółw mojego syna jest chory ?

Część odpowiedzi powyżej, bo pisałem jeszcze zanim z Jojkiem zapytaliście. Oparzenie jest mało prawdopodobne Aragorn wyleguje się znacznie rzadziej od Arweny (jest bardziej płochliwy) a odległość od żarówki jest dość duża, co do tego, że po "wyszczotkowaniu" wygląda to jak powietrze zgadzam się. Promiennik nie spadł, zauważyłem to kilka dni temu. Aha jeszcze jedna ważna informacja zanim założyłem filtr podżwirowy miałem zewnętrzny kubełkowy w którego przwodach po 10-14 dniach zaczynała osiadać pleśń. Wtedy oczywiście "resetowałem" akwarium ale być może ten grzyb przeniósł się na żółwia. Dzisiaj mam filtr podżwirowy z głowicą Aquaszut i na bocznej ścianie kaskadę Aquaclear zbierającą tuż pod powierzchnią wody (gąbka, żwirek amonowy i węgiel).

Do weterynarza faktycznie czas pójść (nie lubię tego bo żółwie się stresują w czasie jazdy), doktora Jarosława prosiłem mailem o poradę w wolnej chwili (niestety z Poznania do Wrocławia 180 km więc osobista wizyta raczej trudna).
    Dzięki za porady
    PS w kilku wypadkach po tańcach miałem wątpliwości czy to była kobieta czy diabeł ;-)

ludwik napisał(a):

> płochliwy) a odległość od żarówki jest dość duża, co do tego,
    > że po "wyszczotkowaniu" wygląda to jak powietrze zgadzam się.

Możliwe że to łuszczenie. Dałbym mu jak najwięcej się wygrzewać, może nawet wyjął na parę godzin z akwarum aby wysuszył porządnie skorupę, i obserwował. Jeśli się złuszczy to trzeba dokładnie obejrzeć miejsca w których były plamy.

> zewnętrzny kubełkowy w którego przwodach po 10-14 dniach
    > zaczynała osiadać pleśń. Wtedy oczywiście "resetowałem"
    > akwarium ale być może ten grzyb przeniósł się na żółwia.

To nie mogła być pleśń tylko taki osad. Nic szkodliwego a tak częste resetowanie filtra powodowało że on nigdy porządnie nie mógł zacząć filtrować bo nie "dojrzał".

> Dzisiaj mam filtr podżwirowy z głowicą Aquaszut i na bocznej
    > ścianie kaskadę Aquaclear zbierającą tuż pod powierzchnią wody
    > (gąbka, żwirek amonowy i węgiel).

Jakby to nie wystarczało to podłącz kubełek do podżwirowego.

U moich żółwiaków tak zaczyna się zmiana płytek na nowe.

Mleczne odbarwienia. Po ok. 1 1,5 tyg. płytki leżą na dnie a żółwiak jes czyściutki i zadowolony.

Najważniejsze to sprawdzić czy zmiana jest na płytce czy pod nią.

Uprawnienia umieszczania postów