-
Re: Przyrost
słyszałam że osb chodzi po 16zł za metr kwadratowy ale moge sie mylić
-
Temat budowy terrarium z OSB jest ciągle wałkowany w dziale terrarium.
Przeszukaj sobie posty z tamtego działu.
-
Długość terrarium 5xdługość pancerza i szerokość 3x to norma polska, moim zdaniem zdecydowanie za mała. Norma zalecana przez hodowców na zachodzie to minimum 10razy długośc żółwia. Moje maluchy 6cm mają terrarium 70/70, a myslę, że i tak na dwa żółwiki powinno być więcej. Polecam od razu kupić większe terrarium, nie ma maksimum wielkości domu dla żółwia stepowego - powiem nawet, że zawsze będzie za mało. Cokolwiek mu nie zaoferujemy nie zastapi to długich wędrówek w środowisku naturalnym
Pozdrawiam
Natalia
-
2) Moje żółwie z wyraźnym zainteresowaniem obserwują przez szybę zarówno domowników jak i pozostałe zwierzęta, są "interaktywne"- reagują na moje przyjście, tak więc nie sądzę żeby było to dla nich obojętne. Pozostałe ściany terrarium są zastawione ścianą i szafą, tak że nie są one wystawione na całkiem otwartą przestrzeń dzięki czemu czują się bezpieczniejsze. Po za tym całkiem zabudowane pomieszczenie z ograniczeniem perspektywy wydaje mi się kalustrofobiczne i w niczym nie przypomina otwartych przestrzeni w jakich żyją na wolności.
-
Problem polega na tym, że żółw nie widzi szyby. Chce pójść dalej i nie rozumie, dlaczego nie może. Poza tym większość żółwi jest jednak zestresowana ruchem poza terrarium, dlatego polecam oklejenie scian terrarium.
A klaustrofobiczne pomieszczenia, cóż, jak pisałam wyżej, niestety nic nie zastapi żółwiom wolności, nawet najwieksze terrarium
Pozdrawiam
Natalia
Uprawnienia umieszczania postów