-
Problem z wymianą wody
Witam!
Mam akwarium 45x40x35 a w nim żółwika Ostrogrzbietego 8cm. Podłoże to żwirek (mały, większy i pare kamieni).
Uzywam (przynjamniej narazie) filtra Aqua El mini i muszę przyznać że woda jest krystalicznie czysta (faktem jest ze bardzo uwazam przy karmieniu) ale nie to jest problemem.
Juz od pewnego czasu zauważyłem że podłoże obrasta takim malutkim meszkiem, i trochę też glonami w sumie jak żółw jest spokojny to nic nie szkodzi ale jak wariuje albo dolewam wody ten "brud" (tak to nazwę chociaż to nie jest brud) podnosi sie i woda staje sie mętna na jakis czas.
Moje ptanie jest takie czy to normalne i poki woda jest czysta nic nie ruszac? Czy moze powinenem wymienic wode gdy powstaje ten osad, a moze wogole coś jest nie tak?
I jeszcze mam pytanie apropos filtra, czy jak wymieniam wodę (ale gąbki wypłucze w wodzie starej) to moje bakterie filtracyjne szlag za przeproszeniem trafi czy jesli nie umyje filtra pod bierzącą wodą to nawet po zmianie bedzie ok?
Dzieki
Neno
-
Re: Problem z wymianą wody
Odmulak w dłoń i czyścimy
-
explain plz
odmulak jak sadze to do odmulania ale jak to działa?
-
takie małe urządzonko akwarystyczne służy do odsysania z dna zbiornika wszelkich resztek. Krótko mówiąc wodny odkurzacz
dostaniesz chyba w każdym zoologu
-
-
Neno napisał(a):
> I jeszcze mam pytanie apropos filtra, czy jak wymieniam wodę
> (ale gąbki wypłucze w wodzie starej) to moje bakterie
> filtracyjne szlag za przeproszeniem trafi czy jesli nie umyje
> filtra pod bierzącą wodą to nawet po zmianie bedzie ok?
Jeśli wymieniasz całą wodę i to na chlorowaną kranówę to nawet niepłukanie filtra nie uratuje bakterii. Ale jeśli pozostawiasz część wody i wlewasz wodę odstaną (przez dobę) to możesz płukać gąbkę w starej wodzie i nie obawiać się o bakterie. A jeśli nie ma takiej potrzeby, tzn gąbka nie zapycha się tak szybko, to nie płucz jej przy każdej wymianie wody.
Im mniej drastyczne zmiany tym łatwiej o stabilne warunki w akwarium. Dlatego, jak ci się uda, podmieniaj regularnie małą część wody i obserwój wodę, jak będzie trzeba zwieksz częstotliwość podmian. A jak ustabilizują ci się warunki to i z glonami nie będzie problemu i z osadem na szybach i na dnie. Ten ostatni możesz, tak ja Ci radzono, zbierać odmulaczem lub wężykiem w trakcie spuszczania wody. Jak trochę zostanie to się nie przejmuj.
-
Gruba rura zakończona cieńszym wężem. Wbita w podłoże żwiru nie wciąga - brudy tak.
P.
-
Widziałeś Aqa-el mini? Gąbka może 2x3x8 cm, nie ma mowy o stabilnych wrunkach bakteriologicznych zwłaszcza przy żółwiu. Raczej tylko filtracja mechaniczna, płukać jak najczęściej, wodę zmieniać jak zmieni kolor.
P.
-
Skąd ta pewność? Rzeczywiście, przy tym co polecasz to... nie ma szans.
-
Doświadczenie :-)
A tak poważnie to nie polecam tylko stwierdzam, że przy tym filtrze i żółwiu nie ma innego sensownego rozwiązania.
Filtr ma jakąś tam wydolność i to raczej nie powinno być liczone na pojemność akwarium tylko ilość "pokarmu w nim przetwarzanego".
Jeżeli podają, że filrt przeznaczony jest do akwa 40-60l to tak ok. 10-ciu średnich ryb. Żółw je i wydala dużo więcej niż tyle ryb.
Co ile powinien być czyszczony filtr żeby prawidłowo pracował biologicznie?
Napewno nie co tydzień a ten po tygodniu będzie dokumentnie zapchany.
Przy okazji: eksperymentuję teraz z Aquaszutem Senior Bio. ma 3 komory i tą zaletę że przy czyszczeniu można płukać tylko pierwszą gąbkę, a wkładu ceramicznego i drugiej gąbki nie ruszać.
Jeżeli ktoś go używa dłużej to proszę o opinie.
P.
Uprawnienia umieszczania postów