-
Re: akwa
Moje ma 6mm. W przypadku żółwi gzdie nalewamy nie więcej niż połowę wody "normy" grubości szkła są chyba niższe.
P.
-
dlaczego nalewasz tylko "nie wiecej niz polowe wody". Zolwiki lubia sobie poplywac i ponurkowac! Wody powinno byc jak najwiecej (byle nie mogly wspiac sie z wysepki na krawedz akwa i wypasc!).
-
> (byle nie mogly wspiac sie z wysepki na krawedz akwa i wypasc!).
No właśnie dlatego, i żeby nie poparzyły sie od żarówki w pokrywie akwa nawet jak wejdzie jeden na drugiego.
P.
-
Powiedział bym że wykorzystanie pół akwarium przy płaceniu za całe to marnotrawstwo.
Skoro bazujemy na akwarium to należy wykorzystać je całe a nad nim zbudować terrarium i własną pokrywę, bo te kupne pokrywy do żółwi nie bardzo się nadają. Żółwie często uderzają skorupą o szybę akwarium. Dlatego zalecał bym akwarium z grubszego szkła niż wynikało by z wyliczeń obciążenia samą wodą.
-
1. Pewnie, że tak. Ale w praktyce różnie bywa - jak jest miejsce na akw o wysokości np. 60 cm lub więcej jak u Ciebie, to możemy nalać 2/3 wody albo i więcej. ja np mogłem mieć tylko 34 wysokości i półka w połowie wydawała sie rozsądna. I tak nad półką dobudowałem pokrywę.
2. Skorupa żółwi jest jednak dosyc elasatyczna - nie wydaje mi sie żeby mogły uszkodzić szyę 6 mm.
Pozdrawiam,
P.
-
piotr napisał(a):
> 1. Pewnie, że tak. Ale w praktyce różnie bywa - jak jest
Różnie bywa ale jak jest mowa o planowaniu nowego akwarium to trzeba to zrobić z głową.
> 2. Skorupa żółwi jest jednak dosyc elasatyczna - nie wydaje mi
> sie żeby mogły uszkodzić szyę 6 mm.
Ręka też jest elastyczna a szybę zbije. Dorosły żółw waży około ponad kilogram nie należy tego bagatelizować.
Uprawnienia umieszczania postów