-
akwa
mam zamiar kupić dla mojego tosia (Czerwonolicy) nowe akwa?? jakie jest najlepsze żeby było lekkie i zarazem duże no i oczywiście tanie zmieszcze się do stuwy (100zł)?? te kture aktualnie posiadam jest już stare i jest bardzo ciężkie ;/
no i właśnie z tąd ta decyzja chciałbym zapewnić tośkowi jak najlepsze warunki no a to wiąze się z kosztami ale czego sie nie robi dla żółwi??
dzienki za poradki z gury 3majcie sie ciepło
pozdro dla wszystkich żółwiaży!!!!
-
Re: akwa
ooo, do "stuwy" to nie kupisz dużego akwarium. To zależy jakiego masz jeszcze żółwia bo jeżeli to jest dorosły to przynajmniej 80/50/40 a takie akwa kosztuje ponad "stuwe" (zapytaj szklarza). Dla przykładu moge podać że u szklarza za akwa 150/60/50 zapłaciłem ponad 1200 zł :]
-
Dla malucha może coś sklecisz ale raczej nie będzie większe niż 60x40x40 jeśli samo akwa chcesz kupić. Jeśli kupisz do niego sprzęt to będzie jeszcze mniejsze Z tego Co wiem to akwa któe masz puki co starczy dla malucha. Lepiej Zbieraj kase i na coś dużego za jakieś 2-3 lata jak żółw podrośnie.
-
Mi udało się trafić za 150,- używane 110 x 55 x 45 (w cenie ok. 200 widziałem jeszcze jedno używane w akwarystyku). Nowe tej wielkości to koszt 350-500 (zależy od sklepu). Szklaże liczą drogo (taniej jest w niektórych sklepach)jak ja się dowiadywałem to 110 x60x50 wycenił na 650,- ze szkła 0,5).
Trzeba chodzić i szukać....
Tylko pamiętaj... to dopiero początek wydatków (szafka, oświetlenie, filtracja wody, ogrzewanie... itd... itd... ).
Porozglądaj się w necie czasem coś można trafić. Najlepiej na stronach o Malawi (do tego potrzeba dużych akwa i ludzie często sprzedają mniejsze zbiorniki czasem nawet z osprzętem i szafkami).
Powodzenia.
-
Nawet nie wiedziałem że są takie ceny akwariów. Ostatnio (wczoraj) byłem u szklarza w Olsztynie. Akwarium 80x40x35 - cena 130 zł Nieźle co???
-
Ja za 100x40x50 zapłaciłam 330 - ale ono profilowane (nie zaokrąglone - takie kanciate z przodu)
-
Witam.Ja za swoje o wymiarach(dł x szer x wys) 85x48x43 zaplacilem u szklarza 125 zl.Po sprawdzeniu w zoologikach i zapytaniu u fachowca cena mnie bardzo mile zaskoczyla.Wykonal mi je z szyby grubosci 0,5 mm (scianki) i 0,8 mm (dno) z przydymionej szyby,a sklejone czarnym silikonem.
Pozdrawiam.
-
to ja powiem ze moje akwa 120cm/60cm/50cm zapłaciłem 200 czy tam 250 zł i nawet półeczka jest
-
To dosyć drogi szklarz. Ja za 80x34x34 z dodatkowymi wklejanymi półkami i zejściami zapłaciłem 120 zł.
P.
-
Cena akwarum zależy nie tylko od pojemności ale również o grubości szkła, z którego jest zrobione. Za takie samo akwa z 2x grubszego szkła płaci się 2x więcej. Cena podskakuje mocno jak przechodzi się na gróbsze szkło a powyżej pewnych rozmiarów z cieńszego nie można robić bo pęknie.
Uprawnienia umieszczania postów