Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Tapeta do akwa

Mieszany widok

eMalina
    Guest

Tapeta do akwa

Witam wszystkich. Mam pytania, dla Was pewnie banalne, ale dla mnie amatorki istotne, i proszę nie odsyłajcie mnie do starszych postów. Mianowicie:
    1. jaki jest najlepszy sposób nalepienia tapety na akwaterrarium;
    2. w jaki sposób zaszczepić bakterie nitryfikacyjne z istniejącego filtra wewnętrznego do nowego, zewnętrznego Fluval 204 (czy w ogóle jest możliwe?);
    Podzielcie się, proszę swoimi doświadczeniami.

Re: Tapeta do akwa

Jaki jest najlepszy nie wiem... ja mam tapetke przyklejona na bezbarwna tasme klejaca i wyglada dobrze ale moze sa lepsze sposoby
    A ten filtr wewnetrzny usuwasz z akwa? bo jesli nie to nie musisz wszczepiac do zewnetrznego bakterii - same sie wszczepia

Jeśli przyklejasz papierową tapetę z zewnątrz to zgadzam się z kazzem, pewnie najlepsza będzie przezroczysta taśma. Bardzo fajnie wyglądają arkusze korka naturalnego również przyklejone od zewnątrz na bezbarwnym silikonie. Ja tak mam w swoim terra i wygląda bardzo fajnie! Jeśli chodzi o filtry to nie używałem zewnętrznego więc nie jestem pewien, ale jak pozwolisz mu pochodzić na tej samej wodzie którą filtrował stary filtr to bakterie same powinny sie zaszczepić.

pozdrawiam

Tak jak napisali przedmówcy, bakterie powinny same się zaszczepić do nowego filtra będzie to trwało jednak kilka dni, tapete możesz nakleic np. z zewnątrz chwytająć taśmą bezbarwną , od środka hmmm. możnaby na taśmie dwustronnej lub zwykłą bezbarwną, (tylko czy nie bedzie się odklejać??) albo silikonem akwarystycznym (tak powiedzieli mi w sklepie..) Ja mam z zewnątrz i przedostawanie się wody i syfu za tapete mam z głowy...

Ja mam tapetę przyklejoną od zewnątrz na specjalny klej do tapet akwarystycznych. Nazywa się "Fixol" i jest produkowany przez JBL. Idea tego jest taka - klej jest przezroczysty i dość rzadki. Akwarium kładzie się na boku i na środek klejonej ścianki wylewa trochę kleju, przykładamy tapetę i poprzez nią specjalną łopatką rozprowadzamy klej od środka do krawędzi tapety. Dzięki temu nie pozostają bąbelki powietrza pomiędzy tapetą a szybą i zdjęcie jest wyrażniejsze i bardziej kolorowe.

eMalina
    Guest

Witam. Dzięki za odpowiedzi. Tak, jak radziliście wybrałam wariant z taśmą klejącą na zewnątrz akwa, a to z tego względu, że tapeta jest dwustronna i doszłam do wniosku, że jak ten wzór się opatrzy będzie można zmienić na drugą stronę.
    Jeśli chodzi o filtr, to chyba też skorzystam z waszych rad i na jakiś czas (tylko jaki?) umieszczę stary razem z nowym. (Akwa też jest nowe, duże).
    Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Karmię swojego Frędzla naprzemiennie stynkami, krewetkami, ochotkiem, filetem z dorsza, dżdżowniczką, na deser czasami dostaje gammarusa, ale skubaniec nie chce wciągnąć żadnej zieleniny. Co mu wrzucę jakąś zieleninę to ją poździorzy, rozwlecze po całym akwa i na tym się kończy. Czy są jakieś sposoby, aby przekonać go do spożywania roślinek?
    Pozdrawiam.

Dawać różnorodne i czekać. Powinien dorosnąć do zieleniny. Mojemu zajęło to rok.

Ja rowniez mysle,ze musi mu sie zachciec wreszcie.Mozesz sprobowac niedac mu jedzonka przez jakies 3 dni (raz na jakis czas nawet taka glodowka jest wskazana) i wtedy skusic go roslinka.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów