-
Popękane dno??? dlaczego???
Witam, mam do was pytanko, dlaczego mi popękała szyba (podstawa) w terrarium. Od strony zewnętrznej na okolo1/3 powierzchni mam przyklejoną matę grzewczą i terrarium leży na styropianie. Właśnie na tym kawałku gdzie jest mata grzewcza popękało mi cale dno?? Dlaczego??? Może postawić terrarium na jakiś deseczkach żeby był pod nim przepływ powietrza????
-
Re: Popękane dno??? dlaczego???
moze wytworzyla sie zbyt duza temperatura i szklo nie wytrzymalo, spotkalem sie z takim czyms przy kablach grzewczych. daj pod spod najlepiej "troszke swiezego powietrza"
-
dokładnie, zbyt duża temp, ale żeby mata ? że od kabla pęka to słyszałem ale że od maty ? co jak co ale napewno od mat jest mniej takich przypadków.
-
Może tą nagrzaną szybę zlałeś zimną wodą, wtedy mogła pęknąć.
-
Szkło pęka w takich miejscach z 2 powodów
1- różnice temperatór
2 - naprężenia
W Twoim wypadku, chodzi chyba o tą różnicę temperatur.
Dlatego ja zawsze dawałem kable wewnątrz terra. Sypałem na dno piasek kwarcowy, wkładałem kabel, przysypywałem paiskiem i na to dawałem szybę (2 dno jakby) Z zewnątrz zaś dawałem pod spód terra gruby i o zwiększonej gęstości (o twardość mi chodziło) styropian, żeby nie tracić zbyt dużo ciepła.
Efekty znakomite, zero pękania i ekonomicznie
-
macie razjie, musi byc jakis przeplyw powietrza pod spodem. Ale to juz za puzno, i tak musze wymienic szybe, ale teraz wiem juz jak postawic terarium, dzieki i pozdrawiam
-
ja postawie terrarium z zaba rogata na czyms takim, ze na spodzie bedzie korek jako izolator, na tym kabel i na nim kafelki ceramiczne jako przewodnik ciepla. Jesli cos peknie to beda to kafelki.
-
Możesz się zdziwić.
Wsta ten kabel i kafeli do wewnątrz, mniej stracisz ciepła i nic nie popęka.
Uprawnienia umieszczania postów