-
Re: zolw ozdobny
Tak na prawdę to "żółtouchych" nie spotkasz. To najbardziej odpowiada T.s.scripta, które są rzadkie.
-
te żółtouche to jeszcze inny podgatunek tego co ja mam...(znacznie ciemniejszy karapaks co widać w porównaniu z czeronolicym) mają duże przyrosty widać że były przekarmiane wysokobiałkowym pokarmem!! ale oznak krzywicy nie dopatrzyłem się chociaż plytka nie jest równa...
-
i jeszcze jedno gdzie te żółte paski??? jakoś na tych zdjęciach zbytnio i nie widać... są jakby białe... mnie to przypomina (porównując zdjęcia) Pseudemys rubriventis (red-bellied turtle) troosti napewno to nie jest!
-
z tego co wyczytałem krzyżówka jest raczej mało prawdopodobna podczas tańca godowego bardzo ważny jest układ pasków i plam na skórze!!! po tym poznają patrnera ze swego gatunku.... jesli coś nie tak, wzór zakodowany przez nature im nie odpowiada u partnera'ki nie dochodzi do zbliżenia... inaczej mielibyśby tyle odmian że raczej bez sensu byłoby je klasyfikować....
-
To wszystko prawda krzyżówki są trudne do wyhodowania, nie są jednak nieprawdopodobne bo istnieją, zarówno w obrębie rodzaju jak i z niektórymi rodzajami pokrewnymi. Pokrycie czerwonolicej przez T.s.scripta w tym roku się nie udało - ona bardzo chciała, ale samiec nie wykazywał chęci do współpracy, pomimo iż w tym samym czasie skutecznie pokrył swoją samicę. Mimo to można znależć i opisy i fotki kundli.... mam wrażenie, że gdyby tych żółwi było w terrarium więcej to w powstałym zamieszaniu byłaby szansa, bo i teraz bardzo niewiele brakowało - na fermie niewątpliwie prawdopodobieństwo jest o wiele większe.
Uprawnienia umieszczania postów