Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Zima idzie?

Zima idzie?

Dawno sie nie pokazywałem (czytam sobie posty ale moja wiedza jest zbyt mala zeby odpowiadac komus na pytania, a nie pisalem bo zolwik ma sie dosc dobrze)!

Wiec do rzeczy, przez ostatnie miesiace żółw byl wesoly, aktywny mial apetyt i nawet bym powiedzial ze do przesady (wszystko to w czasie jak bylo ladnie i cielpo na polu). Teraz zbliza sie zima, pada deszcz, jest zimno i on jakis sie smutny zrobil, je ale malo, wygrzewa sie ale tez mniej, bardziej sie plochliwy zrobil, taki maruda sie z niego zrobil (to zjem a tego nie) (mam go od marca wiec jescze nie zimował u mnie i nie wiem jak sie żółwie zachowuja przez zime)

temperatura wody 22-25 stopni (w nocy moze troche mniej)
    temperatura powietrza około 20
    żółw ostrogrzbiety 8 miesiecy (około 8cm karapaksu)

aha no i w sumie woli siedziec w wodzie przez dzien i dopiero wieczorem wskakuje na kamien i pod lampke
    Musze zaznaczyc ze u mnie w domu duzo sie dzieje (Tata zawsze cos wierci, stuka, piluje) ale nikt go nie straszy ani nie przesladuje

Pytanie wydaje sie oczywiste ale czy to normalne, czy moze temperatura jest nie wlasciwa, moze jakos na zime powinenem mu diete zmienic (karmie go zieleniena, rybką, watrobka, czasem kurczakiem i uwielbia gammarusa wiec dostaje 2-3 robaki dziennie)

dziekuje

Neno

Re: Zima idzie?

a i jeszcze jedno pytanie odnosnie grzalki:
    jak sie przelicza potrzebna moc grzalki do ilosci wody w akwarium, bo mam naprzyklad w domu (nawet nie wiem skad) nowa grzalke ale 300W z termostatem ale 300W to chyba troche za duzo ~5L wody? (ma jakies 12cm wody w akwarium)

nie chcialbym bym go ugotowac a nawet jesli 300W niema znaczenia to chyba troche bezsensu "strzelac z armaty do myszki"

jest jakis przelicznik moc/woda= ?

Witaj.Po pierwsze jest jedna niejasnosc w twoim poscie,poniewaz napisales,ze masz zolwia ostrogrzbietego(GRAPTEMYS KOHNII),a w twoim profilu jest czerwonolicy.Co do wydajnosci grzalki to jezeli masz instrukcje,lub pudelko to pisze tam do jakiej ilosci wody ona moze sluzyc.Grzalka o mocy 300w przewidziana jest raczej do akwa 300-400l (tak pisze u mnie),lecz ja sadze ze raczej 200-250l (lepsza wydajnosc i skutecznosc dla temp.ok.25st.).Jezeli jest ona z termostatem(tak mysle) to moze oczywiscie pracowac i w akwa o pojemnosci wody 60l- chociaz ja uzywam 200w i sie sprawdza.Napisz ile jest u ciebie wody,bo to ~5 troche wprowadza zamieszanie(przynajmniej mnie),albo podaj wymiary akwa.Natomiast co do zachowania(wystraszone) to jezeli sie ciagle cos dzieje w domu to one sie beda bardzo dlugo baly zanim zrozumia,ze nic im niegrozi.Co do pory roku zauwazylem u siebie,ze moje pupilki rowniez zrobily sie bardziej bojazliwe i nieufne,ale jedzenia jakos nieodpuscily.
    Pozdrawiam.

w profilu mam czerwonolicy bo jak kupowalem zólwia to mi w sklepie powiedzieli ze jest czerwonolicy ale ekspertyza Jojka pokazala ze to ostrogrzebity i błedu nie poprawilem (zrobie to teraz)!

akwarium ma 40x30x25 (tymczasowo) bo zamierzam je wkrotce zmienic, i na glebokosc to jakies 12-12cm wody (wiec jak sadze nie wiecej niz 5l)

MataManX
    Guest

w tym akwa masz jakieś 10 l wody w konci 1 l to 1 dm 3 wody a samo 1dm x 4 dm x 3 dm = 12 dm nawet po odliczeniu miejsca na wyspe wyjdzie więcej nic 5

niech bedzie 10 czy nawet 15l ale nie o tym byl moj post

Moze i nie o tym byl twoj post,ale chodzilo o wyjasnienie nam przez ciebie pewnych rzeczy,a to ze Mata... wypowiedzial sie w ten sposob to akurat nic zlego,bo na wesolo .W takim razie ta grzalka jest zdecydowanie za duza jak na twoje obecne akwa chocby ze wzgledu na swoje wymiary,a nie wspominajac juz o mocy.Oczywiste jest,ze gdy termostat bedzie dzialal to nic sie nie stanie,ale jezeli zawiedzie to ugotowanie twojego pupilka zajmie tylko chwilke.Pamietaj,ze jest to tylko urzadzenie,ktore moze zawiesc cie w najmniej spodziewanym momencie - a tego pewnie nikt by niechcial.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów