-
zapachy
Albo ja jestem przewrażliwiona albo żółw stepowy mojej córki śmierdzi.
Historia jest krótka: córka doształa żółwiczka. Mała ma lat 3 więc stepciem opiekuję się ja. Żółwiczek siedzi w sianku, jest zadowolony. Dostaje różnorodne papu + vitaminki. Ma często sprzątane terrarium ale to nie pomaga. Jest kąpany.On po prostu śmierdzi. Czy to normalne, czy może jest to objaw jakiejś choroby. A może zapach wydostające się z terrarium to sprawa płci? POMOCY!
-
Re: zapachy
A jakczesto żółw ma wymieniane podłoże?? i wogóle jakie ma podłoże?? Może powodem zapachu jest jakiś grzyb czy coś w tym stylu. Ma może jakieś zmiany na skorupie??
-
Podłoże trzeba często zmieniać, siano też. Należy wybierać odchody z terrarium i codziennie wycierac do sucha wilgotne miejsca. Pozostawiona wilgoć, czyli wydalona woda i mocz, może zacząć bardzo nieprzyjemnie pachnieć.
Sam żółw jeśli jest zdrowy nie smierdzi. Ma swoj specyficzny zapach (zblizony do zapachu rozgrzanego na sloncu kamienia, ale to tylko moje wrazenie), ale na pewno nie można powiedzieć, że smierdzi. Jeżeli jednak tak jest powinnas wybrac się do weterynarza - brzydki zapach może byc objawem choroby.
Pozdrawiam
Natalia
-
Chory żółw może mieć cuchnące, brzydkie odchody. Warto przyjrzeć się kupom .
Uprawnienia umieszczania postów