Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: UV dla stepowca

UV dla stepowca

Hej,
    Czy ktos z Was wie moze jak stosowac promieniowanie UV dla zolwi stepowych?
    Jakie swietlowki proponujecie (UVA, UVB, jakie firmy) i jak czesto je stosowac i przez ile godzin. Ja mam 2 stepki okolo 12 - 13 pancerza. W wakacje sa na wybiegu w ogrodzie. Sa w dobrej kondycji.

igck
    Guest

Re: UV dla stepowca

Najlepiej Repti Glo firmy Hagen. Ile UV to zależy od kieszeni - im więcej tym lepiej. Ja naświetlam żowie cały dzien od rana gdy włączam do wieczora gdy wyłączam.

Dzieki za szybka odpowiedz

Jakie UVA czy UVB?
    i czy caly dzien im nie zaszkodzi?

igck
    Guest

I UVA (odpowiada za kolor skorupy itp.) i UVB (odpowiada za tworzenie witamin które pozwalaja żówiowi przyswajać wapń, brak grozi krzywicą zmiękczeniem kości itp.)

Jesli w naturalnych warunkach im nie szkodzi, to tak tym bardziej. Mojemu nie zaszkodziło. Zreszta zawsze żółw moze sie schowac jesli juz nie chce.

Hagen Repti Glo 8.0 - najodpowiedniejsza dla stepowca. po ok roku użytkowania trzeba wymienic. max wysokość nad gadziną to 30cm. może się świecic od rana do wieczora.

co do wysokosci - raczej nie wiecej niz 15 cm.

A jaki jet minimalny czas świecenia takiej żarówki UV na dobę, żeby żółwikom było dobrze?

dr Robert
    Guest

Nie ma takiego czasu. Świetlówki UV przeznaczone do stosowania w terrariach w przypadku żółwi lądowych żyjących na terenach otwartych, a więc korzystających ze słońca powinno się stosować cały dzień, no przynajmniej 6-8 godzin.

Bardzo Wam wszystkim dziekuje

> A jaki jet minimalny czas świecenia takiej żarówki UV na dobę,
    > żeby żółwikom było dobrze?
    Tyle ile trwa dzien w terrarium czyli 12-14h

Uprawnienia umieszczania postów