Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: filety dla wodnych

  1. #1
    Arp
    Guest

    filety dla wodnych

    Jakie mrożone płaty rybne dostepne w sklepach ( i nie bardzo drogie ) są najlepsze dla żółwi czerwonolicych?

    Pio

  2. #2
    MataManX
    Guest

    Re: filety dla wodnych

    w gruncie rzeczy to każde filety ryb słodkowodnych będą ok ale najwartościowsze nie są wyfiletowane ryby tylko podawane w całości np stynki mrożone, suszone lub żywe.


  3. #3
    Arp
    Guest

    Re: filety dla wodnych

    A gdzie można ją kupić, bo w super i hipermarketach nie ma ( jedynie suszona ). I czy można podawać ryby morskie?

  4. #4

    Re: filety dla wodnych

    stynke kupisz w sklepach zoologicznych (opakowanie 10 dkg kosztuje ok. 3 zl).
    A co do ryb morskich - moim zdaniem zdecydowanie tak. Co prawda nie sa naturalnym pokarmem zolwi, ale zawieraja mnostwo witamin, wiecej niz ryby slodkowodne. Mysle ze lepiej podawac zolwiowi dorsza niz witaminki z lyzeczki...

  5. #5

    Re: filety dla wodnych

    W mięsie niektórych ryb morskich znajduje się TRIOX czyli tlenek trojmetyloaminy, który wiąże żelazo, uniemożliwiając jego wchłanianie - efektem może być anemia lub wtorne awitaminozy. Nie wolno podawać mięsa mintaja, łupacza, morszczuka, wietlinka i czernika. Tzn okazyjnie można, ale wyłącznie jako urozmaicenie. To tylko niektóre gatunki ryb, tylko takie znalazłem, ale to nie wszystkie niebezpieczne. Flądra i dorsz na 100% nie zawierają trioxu ani tiaminazy więc są OK.

  6. #6
    Arp
    Guest

    Re: filety dla wodnych

    O cholera dobrze, że powiedziałeś z tym mintajem m.in bo zwykłem to podawać

  7. #7
    Arp
    Guest

    Re: filety dla wodnych

    Mordd, a skąd masz te informacje?

  8. #8

    Re: filety dla wodnych

    Z podręcznika o żywieniu zwierząt mięsożernych - nie dotyczyło oczywiście żółwi, ale zawartość triox jest niezależna od tego, kto te ryby zjada i ich działanie również

  9. #9

    Re: filety dla wodnych

    Do zweryfikowania: wzmianka na ten temat jest w "Hodowla zwierząt futerkowych, S. Jarosz, PWN 1993" - to mam na półce, ale widziałem to samo obszerniej opisane w jakimś innym podręczniku, albo skrypcie oraz w którejś biochemii.

  10. #10

    Re: filety dla wodnych

    Możesz rozwinąć wątek tiaminazy: zwłaszcza w kontekście stynek i kiełbi?

    P.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •