Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: osłabiony żółwik, pomóżcie!!!!

osłabiony żółwik, pomóżcie!!!!

Witam, mój żółwik "Gacuś" jest bardzo słaby, niedawno byłem z nim na działce, tam udało mi się go troszkę potkurować. Ma niedobó witaminy "D", dziennie podaję bu wapno w syropie, którego jedna łyżeczka zawiera 114 mg jonów wapnia. Skorupka jednak nie wydaje mi się mocniejsza. Chcę zadać pytanie ( głównie do doświadczonych hodowców ), jaką dietę mam stosować by Gacek skutecznie i szybko odzyskał siły, chodzi mi o coś co posiada bardzo wysoką ilość składników odżywczych, co mogło by żółwikowi dodać sił, z góry dziękuję. Co może świadczyć opuchlizna na jednym z oczu, oko widoczne na zdjęcia jest wiecznie opuchnięte, Gacek żadko je otwiera, gdy byłem u weta ten zdrapał mu z łębka łuszczący się "naskórek", powiedział że tak póchną oczy, myślę że to z innej przyczyny.

Re: osłabiony żółwik, pomóżcie!!!!

a czym go zywiles do tej pory ??

Re: czym żółw się żywił????

Żółw jadł przede wszystkim cykorię i sałatę, czasem owoce, a jeszcze rzadziej świerze liście, takie jak mlecz czy koniczyna

armanix
    Guest

Twój żółw jest najprawdopodobniej niedozywiony i ma anemie. Mój też taki był kiedy go dostalam od osoby, która go dziwnie karmiła. Opuchlizna oczu świadczy o hiperawitaminozie i anemii. Mmusisz koniecznie pójść z nim do lekarza , który zaaplikuje mu porządną kuracje witaminową . Jeżeli to zaniedbasz żółw może nie przeżyć.

PS Kuba- popracuj troche nad ortografią.

Pozdrawiam

armanix juz napisal. Zolw ma anemie. Koniecznie trzeba go dokarmic i dowitaminowac (uwaga na przedawkowanie, tez grozne).

Jesli zolw jest oslabiony to bewno nie bedzie protestowal przeciwko karmieniu na sile. Podawaj mu strzykawka insulinowa (bez igly !!!) lub pileta doustnie wapno w syropie z dodatkiem kropli witaminy raz w tygodniu, tylko ostroznie zeby sie nie zachlystnal. Ponadto zdobac troche zielska (pozbadz sie tej cholernej salaty) i podkarmiaj go wkladajac mu male kawalki do pyszczka. A najlepiej to zacznij mu dawac kielki nasion (mozna kupic np w sklepach z ekologiczna zywnoscia). Maja one duzo skladnikow odzywczych.

Prawdopodobnie nie masz rowniez swietlowki UVB co wlasnie powoduje nieprzyswajanie wapnia. Polaczone z podawanim salaty musialo wywolac taki efekt.

armanix
    Guest

Jeżeli żółw ma juz zapuchniete oko ( oczy ?) to bez silnych zastrzyków witaminowych sie nie obejdzie. KONIECZNIE IDŹ DO LEKARZA I NIE ZWLEKAJ Z TYM ! SPRAWA WYGLADA NA POWAŻNĄ I MOŻE SIE SKOŃCZYĆ ŚMIERCIĄ ŻÓŁWIA.

dr Robert
    Guest

Re: osłabiony żółwik, pomóżcie!!!!

Jak radzili przedmówcy jeśli przyczyną były błędy żywieniowe i brak wapnia trzeba na pewno podawać witaminy,a jeśli jest słaby również aminokwasy w zastrzykach. Wapno nie tylko w syropie, ale także kupić w aptece Calcium Vitrum D3 (wapno z ostryg z witamoną D3), a w sklepie zoo kupić sepię - rozetrzeć na proszek i sypać tym na pokarm. Wchłanialnośc różnych rodzajów związków wapnia jest różna, dlatego lepiej robić mieszanki. Jeśli zółw samodzielnie zjada pokarm dawać mu mlecz, lucernę, a jeśli jest możliwość zdobycia (w większych miastach i niektórych sklepach) owoce opuncji pozbawione skórki z kolcami (zawierają kilkanaście razy więcej wapnia niż mlecz). Rzeczywiście jeśli skorupa jest całkiem miękka żółw jest zagrożony śmiercią, bez serii zastrzyków się nie obejdzie, im szybciej tym lepiej.

Uprawnienia umieszczania postów