Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: [stepowy] podłoże- jakie?

[stepowy] podłoże- jakie?

Mam takie pytanie- czy za podłoze dla stepcia może służyć bezzapachowy, zwykły piasek dla kota? Pozdrawiam

MataManX
    Guest

Re: [stepowy] podłoże- jakie?

Nie w żadnym wypadku nie należy używać jako podłoża piasku ponieważ może się to skończyć jego zjadaniem i zapchaniem przewodu pokarmowego żółwia.

Poczytaj proszę ten wątek
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=6134&t=6134

Pozdrawiam
    Natalia

Podłoże to wciąż wątek kontrowersyjny. Zdania na temat piasku są podzielone. Zaznaczam, że żółw, któremu zapewnia się naprawdę prawidłową, zawierającą wszystkie niezbędne składniki dietę, nie będzie zjadał piasku. Kolejny problem to to, że piasek "przykleja" się do pokarmu. Należy tak podawać pokarm, aby do tego nie doszło. Żółwie stepowe są dobrze przystosowane do surowych warunków i potrafią się zabezpieczyć przed dostaniem się podłoża( nie tylko piasku ) do nozdrzy, czy oczu. Np. T. h. horsfieldi( jeden z czterech podgatunków ) występujący min. w Turkmenistanie żyje na obszarach zbliżonych wręcz do półpustynnych. Żółwie żyjące w naturze połykają( w niewielkich ilościach ) wraz z pokarmem podłoże do niego przyklejone wypełniając sobie w ten sposób zapotrzebowanie na wapń, ale to wkońcu oczywiście natura. Trudno znalęźć odpowiednie podłoże. Drobny żwir może zostać połknięty, ziemia, torf także( dodatkowo bardzo szybko ulega wysuszeniu ). Substraty typu kora( różnomielona ), wszelkiego rodzaju wióry drewniane nie zostaną co prawda połknięte, ale są zupełnie nienaturalnym podłożem( na dodatek w takich mieszankach o kolorach ciemniejszym trudniej zauważyć odchody zwierząt, a co za tym idzie stanowią lepsze siedlisko bakterii, niż np. mieszanki drobniejsze ). Pozostaje jeszcze kwestia pylenia. Nie ma takiego podłoża, które się nie pyli- chyba, że regularne, częste spryskiwanie substratów, ale przecież nie róbmy ze "Stepciów" żółwi żyjących w lasach tropikalnych.
    Pozdrawiam!!!
    P.S. Ogólnie podłoże to niesłychanie trudny wątek, mający swoje dobre i złe strony.

ja uzywam calkiem duzej wielkosci wiorow drewanianych dla moich zowikow (greckie) i calkiem niezle sie to sprawdza :-) wiory sa na tyle male aby sie przyklejaly, natomiast nie sa tez na tyle duze aby gadziory mogly sobie pokopac ile chca; jesli chodzi o torf to sprawdzalam -> zupelnie sie nie nadaje , glownie za spara koloru (ciezko utrzymac czystosc, bo naprawde nic nie doroznia sie od podloza); jest to rzeczywiscie jenda z bardziej skomplkowanych spraw, bo trzeba wybrac "mniejsze zlo" ja wybralam zupelni nienaturalne podloze ale chce gadziory aby mialy czysto :-_
    pozdro
    Pata+ Elvis+Janis

dzieki za link -> ja tez sobie poczytalam i moze moje dziewczynki tez zaopatrze w siano :-) musze sprobowac, pewnie beda miala niesamowita radoche , gdy beda mogly sobie robic gdniazdka; dzieks
    pozdro
    Pata+Elvis+Janis

Liczy się przede wszystkim komfort zwierząt.
    Pozdrawiam!!!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i za link :-) Poprostu okazało się że przyjedzie do mnie żółw stepowy który ma jakies 12 cm. długości karapaksu i całe życie żył "o sałacie" w pudełku długosci 30 cm i szer. jakis 15..... Wiem jak ma wyglądac terra dla skorupek wodnych ale w lądowych jestem zielona :-( Narazie żółw żyje na trocinach w terra o dł. 100 cm i szer. 50 cm. Podałam mu już wit A+D3 i E. Codzienne chodzę na łąkę po zielsko dla niego i obserwuję jego "powrot zza światów". Wracając do kwestii podłoża- co myślicie na temat miesnki ekstrat kokosowy+ torf+pioasek? Nie pyliło by tak bardzo a jednoczesnie piasek rozjasniłby kolor podłoża.....(?)

z tym kokosowym probowalam -> strasznie duzo roboty z przygotowaniem, zreszta caly czas jest to wilgotne wiec moze sie z piasku breja zrobic ... mozesz sprobowac -> jak zolwiowi sie spodoba to super!
    pzdr.
    Pata+Elvis+Janis

aha no i jeszcze news o reakcji moich gadziorow na siano -> chyba im sie spodobalo bo od razu zaczely kopac i lazic sobie pod nim ; Elvis od razu sie ulozyl i poszedl w kime, natomiast Janis uwila sobie gniazdko i sobie siedzi;
    Pata+Elvis+Janis

Uprawnienia umieszczania postów