Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wymiana wody

HuboPL
    Guest

Wymiana wody

J postanawiam kupic akwa o wymiarach 65x40x40 i kupie se pewno filtr . Czy trzeba wymieniać wtedy wode i jak to zrobic z takim dużym akwa.

MataManX
    Guest

Re: Wymiana wody

Ja mam takie akwa i wymiana wody w nim to nie problem. Wyjmujesz gada i wyposażenie łapiesz akwarium i wylewasz wodę. Jesli filtr będzie działał wydajnie to wyieniaj tylko cześc wody tak aby nie przetrzebić bakterii nitryfikacyjnych a pozatym poczytaj na stronie jojka o utrzymaniu czystości w akwa.

U mnie tak samo od momentu rozpoczecia wymiany do końca mija 10 minut,najdłużej trwa czekanie aż się woda z kranu naleje.

Trzeba wymieniac tylko trochę rzadziej, najlepiej przelewać jakimś pojemnikiem do wiaderka.

Ja mam akwarium 120\60\60 z filtrem ale tylko polowa to woda.Wode mozesz wymieniac rzadziej i najlepiej nie całą.Jesli chodzi o sposob to najwygodniej to zrobic dosc grubym wezykiem np. do spuszczania benzyny (oczywiscie nowym!!!)

Ten wezyk jest zrobiony z PCV i powinienes go dostac w sklepie chemicznym. Ja go tam kupilem!

HuboPL
    Guest

A ile taki kosztuje??

Niedużo. Za 2-3 metry zapłacisz parę złotych!

do wymiany wody bardzo fajne są do kupienia w sklepach zoologicznych wężyki plastikowe z pompką (haha nie trzeba zasysać!!) mam taki i wymienianie wody to już nie problem. a kosztował tylko 12 zł.

Uprawnienia umieszczania postów