Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: ludożerca

ziomalka_puma
    Guest

ludożerca

Ostatnio moja koleżanka chciala pocalować swojego żolwia (czerwonolicy) ... wtedy on ją ugryz w warge, uczepil sie i nie chcial puścić, moja koleżanka miala calą zakrwawioną warge :/ ma teraz tam strupka :/ nie wiecie dlaczego on sie tak nieladnie zachowal? pisze ten temat jako przestroge- nie calujcie swoich żolwi ... no to tyle ...

Re: ludożerca

no jak dla mnie to on myślał że to coś do jedzenia (ta warga) mój mnie zawsze w palec gryzie jak mu dam do pogryzienia albo jak go karmie, nie ywdaje mi sie że to złosliwe zachowanie

głodny był biedak

to normalny objaw... czuł się zagrożony i ugryzł!!!!! (może pomyślał że chce go zjeść? hehehehe) Nigdy ale to nigdy nie należy podstawiać im palców pod dziób (coś wiem na ten temat... :-)) a tym bardziej innej części ciała. Ma szczęście że gadzina jest mała bo mógłby jej odgryż kawałek wargi!!!! i czyja bylaby wtedy wina??? chyba nie żółwia!!! jak narazie to tylko od MataManX'a żółw nie gryzie, mogłaby go całować godzinami...... ciekawe co na to MMX :-)

Re: ludoz˙erca

moje tez nie gryza, jedzonko z placow wyjmuja delikatnie

monia_albert
    Guest

moja siostra chciała z żółwiem czerwonolicym zrobić noski, noski eskimoski i......chapnął ją w nochala

MataManX
    Guest

Heheh Krit czy ty wiesz że na całowanie żółwi jest paragraf ?? To jest zoofilia. A pozatym moja gadzinka jest już u mnie 9 lat i nawet jak wkładam rękę do wody pozostaje wobec niej obojętna. Jedyne co atakuje to pokarm jeśli mam go w dłoni ale wtedy to już nie rozróżnia rzarcia od ręki.

Mój rzuca się na wszystko, co znajdzie się w zasięgu jego wzroku. Myślę, że to wynika z nieprawdopodobnej pazerności na żarcie, żeby nie wiem ile pożarł (np. 2-3 uklejki - to chyba sporo) to dalej się rzuca i gryzie, ale to gryzie okropecznie!!!

Taaaa.... Jak mój żółw złapie to tak jakby obcęgami ścisnąć. Mówię wam nic przyjemnego. Już nauczyłem się go unikać

Radek. P.
    Guest

Ja też staram się tego unikać. Moje żółwie jednak bardzo chętnie mnie gryzą. Jeśli chcę karmić je z ręki i tak wolą gryźć palce niż pokarm :-(.

Co do odgryzienia kawałka wargi, to u moich szkolnych żółwi pływa wielka pielęgnica, która ma urwany spory kawał górnej szczęki. (Została kupiona jako pokarm żywy, ale jakoś przeżyła, urosła i jest prawie tej wielkości co żółwie, a więc już jej nie zjedzą.) Jakiemuś żółwiowi udało się jednak "dać jej buzi" i teraz jej szczęka wygląda dość brzydko.

Nie chcę nikogo obrazić, ale całowanie żółwi to według mnie skrajny przypadek kretynizmu. Nie dość, że bycie ugryzionym jest prawie pewne (przynajmniej znając moje żółwie), to jeszcze jest to koszmarnie niehigieniczne (żółw potrafi mieć bardzo wiele paskudnych pasożytów i bakterii). Widziałem kiedyś w telewizji zdjęcie z kamery, którą dano do połknięcia krokodylowi, by pokazać wnętrze jego żołądka. Było tam tak dużo robaków, żę nie widać było ścianek żołądka. Myślę, że żołądek żółwia ma prawo wyglądać bardzo podobnie, zwłaszcza, że dieta żółwia jest całkiem podobna do diety krokodyla, tylko w mniejszej skali i ma dodatkowo trochę roślin.

Niechigieniczne hmm ja bym to dosadniej nazwał. A mianowicie 40% żółwii czerwonolicych jest nosicielami Salmonellozy bezobjawowej. Wystarczy że żółw ugryzie tak żeby przegryźć skóre, i mamy w efekcie 2-3 miesiące w szpitalu.

Uprawnienia umieszczania postów