Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: hodowla świerszczy (karmowa)

expo
    Guest

Re: Chodowla świerszczy (karmowa)

a ja mam inna kwestie do rozpatrzenia. kiedy swierszcze osiagaja pelna dojrzalosc plciowa? czy tyczy sie to wszystkich osobnikow, czy tylko tych, ktore przejda pewny kawalek swojego zycia? ja dopiero niedawno zakupilem swierszcze do hodowli i zauwazylem, ze wiekszosc, powiedzmy polowa heh..., jest dosc mala. ostatnio jednak zauwazylem jak starsza samica zrzucila z siebie to co miala w przeciagu niecalych 5minut, na poczatku byla na maxa biala, ale za godzine wygladala jak inne swierszcze. z jedna roznica - byla zdecydowanie wieksza i jej "ogonek rozrodzczy" byl bardziej wyrazisty od innych samic. to jak z ta dojrzaloscia plciowa? jest tu jakis seksuolog ?

Dorosle osobniki maja duze skrzydla. Samce zaczynaja grac a samice maja szczegolnie dlugie pokladelko.

expo
    Guest

to ja juz jedna taka samice mam . tylko czy samiec tez musi byc taki duzy i miec te skrzydla? bo takiego na razie nie mam .

Re: hodowla świerszczy (karmowa)

musi

Looo
    Guest

Proponuje wlokno kokosowe zamiast torfu i nie spryskiwas, a zalewac woda(tzn nie robic blotka, ale od serca).Dobre rezultaty doje trzymanie osobno doroslych+pojemnik na jaja( i zadnego innego podloza w zbiorniku )i przekladanie do do innego pojemnika po 10 dniach, gdzie wykluja sie mlode.Ogranicza to straty spowodowane apetytem doroslych.
    Zalety wlokan: nie zbryla sie, lepiej trzyma wilgoc-przestch tylko gorna warstwa, nie plesnieje.
    powodzenia.

sanches_
    Guest

Mam dorosłe świerszcze, które szczęśliwie się rozmnażają i niestety zaczęły padać. Zauważyłem, że samiczkom pokładełka się rozdwajają. Czy to jest nieprawidłowość, czy wynik starości?
    I jeszcze jedno. Jak się nazywają świerszcze koloru prawie czarnego, duże oraz inne małe (bo jeszcze młode) koloru raczej szarego, te kupiłem na karmę?

Looo
    Guest

Moim swierszczom pokladelka rowniez sie rozdwajaja i sadze ze to ze starosci, ale pomimo to dalej skladaja jaja, nawet jak pokladelka zostaje 0.5 cm. Co do malych swierszczy: spojrz im "w twarz" jesli maja dosc wyrazny czarny pasek od oka do oka i jeszcze jeden polokragly na glowie- jakby obwodowo-to sa to swierszcze domowe (Acheta domesticus), a jak maja takie dwie dosc sciele literki U (czerwone lub brazowe)- siegajace gdzies tak do lini oczu- to swierszcze czerwonoglowe (Gryllus assimilatis); czarne to swierszcze srodziemnomorskie (gryllus bimaculatus). Powodzenia w hodowli
    ps. jaki gatunek rozmnazasz?

sanches_
    Guest

Rozmnażam co tydzień kilkaset sztuk czarnych, czyli śródziemnomorskich. Mają, jak na mój gust, małą wadę, posiadają duże pokrywy nad skrzydłami.
    Te mniejsze kupiłem wraz z gekonami i są jasnoszare z krótkimi pokładełkami, cały świerszcz ma do 1.5 cm te, które są największe. Młode, nie dorosłe, oczywiście nie posiadają wogóle skrzydeł. Skrzydła mają o znikomych rozmiarach, bardzo malutkie. Sprawiają one wrażenie, że są bardziej delikatne i raczej lepsze do skarmiania. Może zacznę teraz rozmnażać te szare (nadal nie wiem jak się nazywają).
    Robert.

Hmm, prawdopodobnie chodzi o Gryllodes sigillatus (świerszcz bananowy), hodowałem je kiedyś.
    Małe skrzydełka do grania posiadają jedynie samce, a grają też bardzo fajnie: po pierwsze stosunkowo cicho, a po drugie szybko, podobnie jak pasikonik śpiewający.

http://www.terrarium.ht.pl/forum/rea...=105&i=47&t=47

Uprawnienia umieszczania postów