Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Zywienie zolwi czerwonolicych :)

MataManX
    Guest

Re: Zywienie zolwi czerwonolicych :)

A ma ktos że jest zdrowe karmienie żółwia tasim mięsem. Takich badań nikt nie przeprowadził i nie przeprowadzi jednak oddziaływanie dużych ilości mięsa ptaków i ssaków na żólwie widać gdy trafiają do nas żółwie trzymane przez amatorów którym pani w zoologicznym powiedziała że żółwia karmi się schabem i piersiami z kurczaka.
    Jak chcesz solidne argumenty to masz wyżej przedstawiony przez Dr Zajączkowskiego - Salmonelloza.

POZATYM MAM JEDNO PYTANIE DO WSZYSTKICH MÓWIĄCYCH ŻE ŻÓŁWIE MOGĄ ŻYWIĆ SIĘ KURCZAKIEM ABY PRZEDSTAWILI ZASADNE ARGUMENTY ZA TYM ŻEBY ŻÓŁWIE GO JADŁY. JEŚLI PRZEDSTAWICIE MI JAK TO ARP UJOŁ "SOLIDNE ARGUMENTY" PRZEMAWIAJĄCE ZA TO ZAMILKNĘ I NIE NAPISZĘ JUŻ NIC NA TEN TEMAT JEŚLI NIE JESTEŚCIE W STANIE UDOWODNIĆ TEGO ŻE JEST TO DOBRY POKARM USZANUJCIE ZDANIE INNYCH.

Ja mam jeden argument (jak wiesz nie jestem zwolennikiem całkowitego wykluczenia mięsa ssaków i ptactwa z diety naszych gadzin ) dlatego iż w naturze mają one dostęp do w/w pokarmów i całkowite wykluczenie tychże mięs byłoby sprzeczne z ich dietą w naturze!!! (albo upolują małego ptaka, gryzonia który wpadł do wody albo znajdą utoniętą PADLINE) Oczywiście jestem PRZECIWNY karmienia żółwi TYLKO TYM POKARMEM jako główny składnik diety i w większych ilościach bo prowadzi to do katastrofalnych skutków!!!!!!(szczególnie jak gadzinka jest malutka...) Sęk w tym iż nikt nie wyliczył jaki jest procentowy udział mięs ssaków i ptactwa w diecie żółwi żyjących w swym naturalnym środowisku!!!! wiem może nie jest wysoki być może bardzo niski ale jest!!! o czym karmiąc swoje gadziny nie możemy zapominać , przepraszam znowu się rozpisuję.... to samo pisałem kilka postów wyżej...... :-))

Arp
    Guest

Popieram Cie krist całkowicie! Dużo zależy od proporcji. Żólwie karmione samym mięsem ssaków, o jednolitym żywieniu będą takie jakie "trafiają do was". Podobne w skutkach może być karmienie samym mięsem ryb itp. Ja jednak poczekam na jakiś solidny argument, może jakiś "światły" weterynarz, albo biolog się wypowie?

MataManX
    Guest

Krist powiedz mi jak często żółw może w naturze upolować tego szczura czy dobrać się do zdechłej kaczki ?? raz na rok ?? Pewnie rzadziej. Poobserwuj stawy czy w nich pływa mase zwłok które czekają aż je ktoś zje ??. Pozatym na dużej czesci swojego areału żółw nie jest na szczycie łańcucha pokarmowego wiec nie doastają mu sie takie kąski.

MataManX
    Guest

A pozatym jeśli podajemy mięso ptaków i ssaków to jest to zazwyczaj czyste mięso bez rzadnych innyhc watościowych elementów a jeśli podajemy rybę (często w całości lub w dużych kawałkach) to żólw czerpie z tego o wiele więcej w końcu cały organizm zawiera wapń i składniki odrzywcze których nie ma w samym mięsie

Nie wiem jak często w Misissipi są wtanie dobrać się do padliny (niestety podróż w tak odległe miejsce aby zaobserwować nasze zwierzaki na wolności jest tylko w sferze moich marzeń....) ale fakt faktem iż mają dostęp do padliny!!!! więc dlaczego całkowicie wykluczać coś co stanowi część ich diety ??? choćby był to bardzo mały procent jej składu !? wkońcu dążymy do tego aby warunki były jak najbardziej zbliżone do tych w naturalnym środowisku więc dlaczego pomijać ten fakt spożywania przez nich padliny ssaków???? i tym samym zaprzeczać naturze??? TYLKO PROBLEM W TYM W JAKIEJ ILOŚCI MOŻNE PODAWAĆ MIĘSO SSAKÓW I PTACTWA!!!!!! (wg. mnie bardzo mało i rzadko!!!!)

MataManX
    Guest

Mięso kurczaka ani ssaków nie jest żólwiowi do życia potrzebne i nie wnosi nic dobrego do diety jest to jedynie jałome mięso nie zawierajace nic poza kaloriami. pozatym wytłumacz większości hodowców że to można podawać raz na ruski rok jesli w ogóle dopuścisz taką możliwość. Większość jeśli by zobaczyła przyzwolenie by poleciała do lodówki i karmiła tym zółwie do oporu "bo to w końcu pokarm dobry" i łatwy do zdobycia. Pokażcie mi jeden dobry powód za mięsem ciepłokrwistych a nie tylko gdybanie że żólw jakby czasem trafil na zdechłego szczura czy kaczkę mógłby to zjeść.

Tak jestem ZA (dla wszystkich którzy widzą tylko mój argument "można" niech czytają dalej!!!! prosze....) podawaniem mięsa ssaków i ptactwa ale TYLKO RAZ MOŻE DWA RAZY DO ROKU!!!!! Jestem przeciwnikiem podawania częściej w/w mięs a nawet WROGIEM tych którzy podają je jako GŁÓWNY składnik diety!!! A powód dlaczego dopuszczam to mięso (W BARDZO OGRANICZONYCH ILOŚCIACH!!!!!!!!!!) PODAŁEM POSTY WYŻEJ! NAGMINNE PODAWANIE TYCHŻE WYSOKOENERGETYCZNYCH (BIAŁKOWYCH) POKARMÓW PROWADZI DO BARDZO SZYBKIEGO NIENATURALNEGO ROZROSTU GADZINY, ZABURZEŃ MINERALNO-WITAMINOWYCH I W NASTĘPSTWIE DO KRZYWICY!!! Prosze o tym pamiętać przy każdej chęci podania czerwonego mięsa! Takie jest moje zdanie i nikogo nie chcę przekonywać do swoich przemyśleń i wniosków.... JEDNO JEST PEWNE W NADMIARZE SZKODZI GADZINIE!!!!

Uprawnienia umieszczania postów