Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Zywienie zolwi czerwonolicych :)

Wojciaszek
    Guest

Re: Zywienie zolwi czerwonolicych :)

ale tak siedząc pomnyślałam sobie że żółwie są na ziemi dłużej
    > niż my wszyscy

Fakt ale wtedy żywiły się w środowisku naturalnym i tym co żyło w naturze nie jadły takiego syfu jak kurczak czy mięso ssaków które mimo że badane jest nafaszerowane chemią.

Co do tego to masz racje nie jadl zwierzat domowych bo skad w ich naturze? :]
    Ale co do ssaków to sie nizgodze jak do ptakow ktore wpadna do stawu z zolwiami One sproboja wszystkiego co sie rusza, a jak im nie bedzie smakowalo, albo bedzie zatwarde to wypluje np. Moim zolwia wrzucam slimaki akwariowe do akwarium nie roznia sie ksztaltem niczym od malych kamyczkow :P Mimo to zlow probje go zjesc rozlupuje skorue zjada mieso, a muszle wypówa Jak by wpadla do stawu mala mysz, a nawet szczur to on sie przeciez utopi, a zolwie zjedza to mieso, nie chodzi tu o jednego osobnika, ale o kilka, a nawet kilkanascie

Kazdy hodowca zywi tak jak uwaza to za stosowne, a jesli zolwia to smakuje to czemu nie? Kota mozna przeciez zaglaskac na smierc taksamo zolwia :] Przeciez musicie mu urozmaicac diete. I nie mow mi ze on komara, konika polnego, jak i innego radzaju miesa nie zje Moje ja sa puszczane na polu to i kwiatki skubia, a ja bym stedy mu klapsa po pancerzu dal bo to w jego srodowisku nie rosnie

Uwazam ze Paulazz'a gdybanie ma racje
    I przepraszam wielkiego guru MataManX ze mam inne zdanie
    Jak narazie to mnie nie przekonales

MataManX
    Guest

Dyskusja z tobą nie ma sensu widzę że jedynym celem twoich postów jest udowodnienie tego jaką masz wielką "wiedzę" i obrażanie innych którzy mają inne zdanie niż ty. Z Paulaz porozmawiałem na GG i doszliśmy do wspólnych wniosków ty jednak chyba nie dasz się przekonac i widzę że jesteś mądrzejszy od wszystkich innych którzy mają żółwie więcej lat niż ty.

a co sie stanie jak żółw będzie jadł ptasie mięso, zdechnie czy co? czytalem wiele wątków na ten temat i zdania są podzielone i z tego co widziałem wiele ludzi karmi swoje żółwie mięsem ptasim i nic im nie jest (żółwią nie właścicielą)

Neno

MataManX
    Guest

Jest ono przez nie źle trawione jego składniki nie są wykożytywane i trawione w pelni, może być jednym z powodów krzywicy i dużych zniszczeń wątroby. To tak jakbyś jadł same fast foody - jest smaczne niby wszytsko ok a idziesz na wyniki i masz cholesterol i resztę poprzekraczane

Mam wrażenie, że karmienia żółwi mięsem ptaków i ssaków bronią zaciekle osoby, którym zwyczajnie nie chce się postarać o innym, bardziej właściwy pokarm. To tak jak upieranie się na siłę przy karmieniu stepowych sałatą i jabłkiem, bo przecież je i mu smakuje ( w domysle - mam z ogródka za darmo).
    Wystarczy troche pomyśleć: czerwonolicy żyje w wodzie, co więc je? Coś co żyje w wodzie i co sobie w tej wodzie upoluje. Jak znajdzie ptasia padline, to pewnie też skosztuje, ale pomyslcie jak często ma okazję pożrec ptaszysko a jak często rybę lub slimaka?
    Ludzie, trochę wyobraźni. Nie usprawiedliwiajcie swojego lenistwa wydumanymi rozważaniami, jak często żółw ma w naturze okazje natknąć się na zdechłego ptaka a jak często na krowę...

Pozdrawiam
    natalia

Wojciaszek
    Guest

Widze, ze wiele osob broni zaciekle tego ze nie powinno sie dawac zolwia ptasiego miesa :] Ja i tak od czasu do czasu daje moim zolwia miesa z piersi kurczaka
    Moje zolwie jedza:
    -gamarusa
    -stynke
    -krewetki
    -slimaki akwariowe
    -roslinki akwariowe
    -jablko i marchewke
    -dzdzownice
    -owady
    -mieso z piersi kurczaka
    A wy swoim co dajecie? ;]

Wytlumaczeniem nie jest to ze w naturze nie spozywaja takiego typu zwierzat.
    Bo zaraz wiele osób napisze, ale marchewki i jablka nie powinny jesc.

Nie wiem o co ta cała kłótnia????? Mamy na forum zatwardziałych przeciwników podawania mięs ssaków ok, ale ptaki to nie ssaki.... mniejsza z tym... przypatrzmy się CO gadziny i W JAKICH PROPORCIACH jedzą ! głównie ryby! (kiedyś w podobnej dyskusji doszliśmy do wniosku że tak) tylko czy ryba nie bedzie znacznie szybsza i zwinniejsza???? i jakie jest prawdopodobieństwo upolowania jej przez żółwia..... (czym żółw starszy tym większy i mniej zwinny.... hmmm dlatego zaczyna jeść więcej zieleniny!!!!), dobra teraz ptactwo, potrafi czasem upolować, lub znajdzie padline....( raz, dwa razy do roku???? może częściej, ale je!!) chociaż nie stanowi to jego głównego menu to nie można całkowicie wykluczać z diety!!!! wniosek---- można podawać ale w małych ilościach i np raz na miesiąc, teraz mięso ssaków, upolują???? hm.. może jakiś małe gryzonie jak wpadną do wody!!?? raczej znajdą utopioną padline np.szczór lub coś większego ale to nie zdarza się często!!!! (ile??? 1-2 razy w roku coś większego malutkie gryzonie może częściej tylko małą myszką całe stado się nie wyżywi... więc jeden zje częściej a inny wcale,,jak miał pecha i nie znalazł...) wniosek---- mają od czasu do czasu dostęp do czerwonego mięsa w naturalnym środowisku!!! tylko w bardzo małej ilości to mięso składa się na procentowy udział w ich pożywieniu!!!! czyli.... można tylko jeszcze rzadziej niż ptactwo!!! Trzeba wżiąć jeszcze pod uwage że w miare starzenia się żółwi (nie potrzebują już aż tak energetycznego pokarmu, poza tym nie są już wstanie upolować znacznie szybszą rybe..) spożycie żieleniny wzrasta i o tym musimy wszyscy pamiętać !!! Jakoś nikt nie próbował policzyć ile procent w ich jadłospisie przypada na owady, ślimaki i inne takie smakołyki !!! a pamiętajmy iż przy wodzie zawsze jest masa różnego rodzaju owadów i tym podobnych stworzeń brrr... a żaby??? jakoś nikt nie wspomniał o żabach!!!!! obydwa gatunki występują w tym samym środowisku, wię mają ze sobą styczność!!!( daje 1:0 dla żółwi..) wniosek---- czy aby udział owadów i ślimaków itp. procentowy w diecie naszych gadzin nie jest przypadkiem WIĘKSZY niż nam się wydaje od ryb i innych stworzeń typowo wodnych które uważamy za podstawowy pokarm???? uffff troche przynudziłem ale takie są moje rozmyślania na ten temat ogólny wniosek iż nasze gadziny mają dostęp do prawie wszystkiego tylko szczegół w tym w jakich proporcjach!!!!!!!!! Jestem przeciw podawania owoców i warzyw!!!!!! Ktoś (większość?) może niezgadzać się ze mną, no cóż ma do tego pełne prawo!!!! Czekam na krytyke... :-)) Pozdrawiam Krist

MataManX
    Guest

Mieszanka gammarusu z innymi org wodnymi
    Krewetki
    Stynki
    Ślimaki (Zatoczki rogowe i Błotniarki stawowe)
    Ryby akwariowe (gupiki mieczyki i inne)
    Mięso rybie
    Dżdżownice
    Świerszcze
    Plankton łąkowy
    Roślinność wodna
    Żywy pokarm dla ryb (nie pamietam jak się nazywają ale takie małe czerwone robaczki), larwy komarów
    W zależności od pory roku różne ważywa i owoce (truskawki, broskwinie, Jabłka)

Nie podaje natomiast:
    Mięsa ptaków i ssaków

Był niedawno podany jeszcze jeden dla mnie nowy ale w sumie bardzo oczywisty argument przeciw żywieniu żółwi w. mięsem drobiowym. Dziwię się że przeoczyliście tak ważną w sumie informację i to podaną przez tak zaufaną osobę jak dr. Jarka Zajączkowskiego. http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=5903&t=5827

Mam wrażenie że czytacie wybiórczo. Zresztą dlatego sporo opisów co podawać żółwiom jest błędna. Ja na pewno nie napiszę że można podać kawałek drobiu raz na rok bo większość czytających zapamięta tylko że można podać drób i poleci do lodówki i będzie zadowolona jak diabli że nie trzeba szukać specjalnego pokarmu. To że tam było raz na rok albo przeoczy albo zignoruje. Przecież nic mu nie jest. I tak dochodzi do chorób wywołanych długotrwałą niewłaściwą dietą.

Arp
    Guest

A ma ktoś jakiś przekonywujący, bezsprzeczny argument dotyczący karmienia żółwi, nie chodzi mi tu o zadne obrazki, gdybania, nie poparte wnioski, suchą książkową wiedzę tylko o SOLIDNY ARGUMENT, jakieś badania naukowe, np. analizę enzymów w żołądku żółwi, poszczególne etapy trawienia poszczególnych produktów ITP. Ma ktoś????????????????????

Uprawnienia umieszczania postów