-
ślimaki
Witam, mam pytanie : czy można podawać żółwiom wodnym ślimaki( np. błotniarkę stawową) mam jej w swoim stawie bardzo dużo ale nie wiem czy można dawac. Prosze o odpowiedz i z góry dziękuję
-
-
Re: ślimaki
Jeśli chcecie zarazić swoje żółwie pasożytami wewnętrznymi np. motylicą wątrobową, której larwy o nazwie sporocysta( powstałe z miracidium, larwy, która aktywnie wnika przez ciało słimaka np. błotniarki, do jego organizmu ) połykane wraz ze ślimakiem rozwijają się w organiźmie żółwia w dorosłą postać motylicy, która jest bardzo groźna, to możecie tymi ślimakami karmić swoje żółwie. Tak nawiasem ok. 95% populacji błotniarki, jako żywiciel pośredni jest zarażona. Człowiek w cyklu rozwojowym motylicy jest żywicielem ostatecznym.
Pozdrawiam!!!
-
Dzięki za odpowiedz, fakt zapomnialam o tej motylicy, ale czy można podawać np. takie slimaki które w akwarium z rybkami się hoduję???
-
z akwarium możesz gdyż nie mają one kontaktu z odchodami zwierząt będących nosicielami motylicy (głowie krów), jeśli są to ślimaki wyhodowane u ciebie i nie mają kontaktu ani z rybami ani z innymi zwierzętami to masz niemalże 100% pewności że nie są niczym zarażone
-
witam
poruszono tutaj bardzo ważny temat. Wszędzie gdy ktoś pyta czym karmić żółwie wodne, radzi się jako jeden z głownych pokarmów ślimaka, a tutaj piszecie że to bardzo niebezpieczny pokarm. Była tu mowa co prawda o jednym gatunku i dlatego mam pytanie czy również inne gatunki mogą być niebezpieczne, chodzi mi tu głownie o ślinaki występujące niemal w każdym ogródku (nie znam nazwy ślimak żółty??) te ze skorupą i te bez
pozdrawiam
-
Ślimaki TAK, ale czyste.
Ja mam kotnik z gubikami, ślimakami i roślinkami.
I mam 99% pewności, że nie są nosicielami żadnych pasożytów.
-
witam
ciekawa odpowiedź "Ślimaki TAK, ale czyste", pytam poważnie czy ślimaki z ogródka (nie ze stawu, oczka itp.) można podawać czy nie i nie chodzi mi o żadną hodowlę tylko o zebranie ich z dworu i podanie ich żółwiowi
pozdrawiam
-
odpowiedział ci Elegans...
Nie masz pewności gdzie bywał i z czym miał kontakt...
-
witam
elegans pisał przede wszystkim o błotniarce, a ja pytam o inne śłimaki
jest to jeden z bardziej ważnych tematów poruszanych ostatnio na forum a tak naprawdę to na moje pytanie nikt kompetentnie się nie wypowiedział dotychczas, jest to dla mnie zaskakujące tym bardziej że większość hodowców właśnie karmi ślimakami swoje żółwie
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów