Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Sera Reptilin witiaminy dla zolwi - skutki uboczne?

Magda Kusiak
    Guest

Re: Sera Reptilin witiaminy dla zolwi - skutki uboczne?

Ja podaję w proszku - Reptimineral H firmy sera. Żółw zjada wszystko bez kłopotów, chociaż żadnych kropelek nawet powąchać nie chciał, ale własnie jest problem z kupką, tzn jest taka czerwonawa. Myślałam, że to z powodu letniej zmiany diety, nie wiedziałam, ze takie kłopoty mogą być przez witaminy. Czy powinnam je całkiem odstawić? I jeszcze jedno pytanko - czy żółwiom lądowym można dac do chrupania takie wapienne żółwiki jak się rozpuszcza w wodzie czerwonolicym? Mój by chyba nie narzekał a przy okazji trochę by sobie starł dziób.

Nie jest powiedziane, że to przez witaminy. Jeśli dajesz np. buraka albo marchew, to odchody moga miec czerwonawy, pomaranczowy, lub brązowawy kolor.
    Jeżeli chodzi o witaminy, to ja jestem zdania, że całkiem zdrowym żółwiom, jedzącym różnorodny pokarm nie trzeba podawać witamin. Moje nie dostały od kilku miesięcy (z wyjątkiem jednego, ale po trafieniu do nas troche chorował, więc to inna sytuacja) ani kropelki.
    Jeżeli chodzi o wapno, to miałam w terrariach takie zwykłe dla ptaków w kostkach. Ale od kilku miesięcy żółwie w ogóle się nim nie interesują (fakt, prawie każdy posiłek posypuję wapnem), więc na jakis czas wyjęłam, ale zamierzam znowu im sprezentowac nowe kostki.

Pozdrawiam
    natalia

Ja stosuję też Sera Replitin w takim pomarańczowym opakowaniu dla żółwi i gadów. Tylko że nie skrapiam pokarmu tylko przy zmianie wody wkładam żółwika do miseczki z wodą i z tymi witaminami i ma witakąpiel

Uprawnienia umieszczania postów