Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Filtr do akwaterrarium

Mieszany widok

Filtr do akwaterrarium

Witam
    Nie dawno zakupiłem 54l akwa i chciałbym dokupić filtr ,tylko nie wiem jaki wewnętrzny lub zewnętrzny , Czym one się różnią od siebie??Pomóżcie !

Re: Filtr do akwaterrarium

moim zdaniem do tak niewielkiego akwa w zupelnosci sprawdzi sie prosty filtr wewnetrzy z gabka (oczywiscie zaszczepiony bakteriami nitryfikacyjnymi!). Po jakichs 2-3 tygodniach dzialania dojrzeje i wtedy w zupelnosci wystarczy wymiana wody raz na tydzien.
    u mnie w podobnym akwa funkcjonuje to bez zarzutu. Trzeba jednak pamietac o odpowiednim plukaniu filtra (nie za czesto i tylko w wodzie z akwarium, ani zimnej, ani goracej).

aha, jeszcze jedno: kupuj raczej filtr nie do akwa 50 l, tylko troche wiekszego, lepiej sie sprawdzi przy zolwiu.
    Bakterie (np. TUrtle Clean, sa i inne, ale je mam wlasnie te) w sporym pojemniku kosztowaly mnie ok. 30 zl. Pojemnik w ciagu prawie rokun ie zdazyl sie jeszcze wyczerpac.

o tym plywaniu juz pisalismy pare dni temu. jeslin ie ma zadnych innych niepokojacych objawow, to daj mu czas.

moze w sklepie twoj maluch przebywal w "baseniku" z dwoma centymetrami wody? Niedawno widzialem taki w zoologiku w TESCO w Kielcach. Starannie skadinad zrobione akwa dla malych zolwi. Duza powierzchnia, piaseczek, kamyczki... I brakowalo ?tylko" trzech rzeczy: swietlowki, zarowy do opalania i wlasnie odpowiedniego poziomu wody. Ktos sie nawetz staral, ale nie umial... Po kilku tygodniach pobytu w takim miejscu zolw moze uznac, ze nie jest stworzony do plywania. ALe sie nauczy!
    Postaraj sie, zeby w akwa byly i plycizny, i glebsze miejsca (mozesz odpowiednio ulozyc duze kamienie).
    Grzalke masz? Zolw nie marznie?

Właśnie nie mam. Jaką najlepiej powinienem kupić??

dlaczego nie plywa, to juz pisalismy wielokrotnie (zolw moze tez nie plywac, bo mu za zimno!).
    a jesli chodzi o grzalke - kup, najlepiej jeszcze dzis, z termostatem. Mozesz kupic na pojemnosc 50 litrow (rozne grzalki sluza do nagrzewania roznej ilosci wody!), lepiej do nagrzewania zbiornika o pojemnosci wiekszej niz posiadasz.
    Przyda sie tez najprostszy wylacznik czasowy - zeby grzalke wylaczac na noc, a wlaczac wczesnie rano.
    W dzien nastaw zolwiowi temperature ok. 25 C, to powinno wystarczyc, jesli zolw zdrowy. W nocy troche zimnej (dlatego przydaje sie wylacznik czasowy).

a, oczywiscie kup tez termometr, zeby kontrolowac temperature. moezesz kupic zarowno szklany, jak i (mniej doklady!) naklejany na akwarium.

Ja na twoim miejscu kupilbym grzalke duzo wieksza,poniewaz one sie jednak nie psuja tak czesto,a napewno w przyszlosci powiekszysz swoje akwa.Nastepna jej zaleta jest to,ze jezeli juz nagrzeje wode do odpowiedniej temperatury to wlacza sie tylko na moment,aby ja dogrzac.Ja uzywam grzalek firmy Atman (mam dwie) i jestem bardzo zadowolony,a i cena jest dobra,bo za 200w zaplacilem 30 zl.

ja mam AquaSztut, tez ok, dzia?a identycznie.

Uprawnienia umieszczania postów