Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: woda w akwarium

Re: woda w akwarium

znajomy ma w filtrze biobale kramzyt gombki i wszczepił jakieś bakterie i już 3 miesiąc woda jest jak kryształ... tylko raz na jakiś tydzień podmienia dosłownie 5 -10 litrów i na prawde jest super

pozdrawiam!!!

"Natomiast takie gadanie"........ Niech sobie sprawdzi sam......" nic niedaje nowym forumowiczom" - daje! to nie jest sytuacja kryzysowa. Właśnie teraz można poegzaminować i sprawdzić co i jak się sprawdza. Nie wychodzę z założenia, że zadający pytanie jest osobą niedorozwiniętą - nie wymaga konkretnego przepisu tylko opinii..... U mnie filtry się nie sprawdzają a podmiana tak. nie będę nikogo namawiał do zakupu drogiego w kupnie i eksploatacji filtra jeśli uważam, że to zbęedny nabytek. Spokojnie sprawdzi sobie różn opcje i sam zadecyduje. Jeśli podmiana nie zda egzaminu to zwsze zdąży zainstalować filtr kubełkowy...... czas nie goni. I o ile odpowiedź "niech sobie sprawdzi sam" zostala dość dobrze uzasadniona, o tyle "jak sam doswiadczylem" napiać może każdy, zwlaszcza bez jakichkolwiek podstaw...... Proszę więc o pochamowanie tego typu komentarzy - głównie dla tego, że są bez sensu......... Nie ma pośpiechu a filtr zdąży kupić jeśli będzie potrzebny....... ja wolę rozwiązania tanie a skuteczne, może i komuś innemu się takie spodoba......

Zastanawiam sie po co wytykac komus wypowiedz "jak sam doswiadczylem"(kiedys nie mialem filtra,a teraz mam i to napewno jest moje doswiadczenie) jezeli podaje sie bardzo podobne zwroty typu "U mnie filtry się nie sprawdzają a podmiana tak"- czy to nie to samo?Ja mysle,ze to rowniez jest jakies doswiadczenie,a kazdy niech oczywiscie zdecyduje sam co jest dla niego lepsze.
    Pozdrawiam

< „U nas żółw jest teoretycznie własnością dziecka (13lat), ale to potwór nie dziecko”>

No niestety nauka odpowiedzialności nie jest łatwa i szybka. Ale można mu ten obowiązek dopisać np. do planu lekcji ; )

Ale ja nie o tem…

Nie nastawiaj się od razu na rezygnacje z kaskady. Powinna się świetnie sprawdzić. Tylko zastanów się nad wkładami (np. więcej gąbki i jakieś biobale czy inny materiał dla bakterii). Na pewno kaskada będzie miała lepszą wydajność niż wewnętrzny. Ja kiedyś zanabyłem kaskadę do poprzedniego akwa, ale poziom widy był za niski i nie dawała rady. Teraz mam akwa 110 x 55 i będę chciał ją wykorzystać. (w tym mies. kupię szafkę i zalewam akwa porządną ilością wody)
    Jak protestuje to mogę dać znać jak się sprawdza.

Polecam filtry roslinne.
    Mark0wy

prosze, napisz cos wiecej o tych filtrach roslinnych

zajżyj na strone Jojka on zaczyna walczyć z tematem...

Pompa pompuje wode z filtra do dlugiej doniczki z roslinami, nalepiej co s co szybko rosnie, a otem scieka spowrotem do terra. Caly syf zostaje poza akwa, a roslinki rosna jak na drozdzach.

Mark0wy

ciekawe! czy bardzo halasuje?

Wiesz, szczerze mówiąc mam już dość tej kaskady: jest hałaśliwa (wkładamy kawałek folii, żeby nie hałasowała i nie chlapała) i mało wydajna (jest trochę za mała). Teraz planuję akwa o wymiarach podobnych do twojego (ok 100 x nie wiem jeszcze) i chyba jednak kupię filtr kubełkowy. Zostawię też wewnętrzny, bo się sprawdza przy tych syfach, które przy dnie pływają. Myślałam o rybkach w tym akwa, w którym żółw jest teraz, wtedy kaskada się przyda. A może roślinki, a rybki z żółwiem? Jeszcze nie wiem...

Uprawnienia umieszczania postów