Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: woda w akwarium

Re: woda w akwarium

Nie chcę powtarzać dyskusji sprzed kilku miesięcy...... jeden czerwonolicy to w kwestii zanieczyszczeń odpowiednik stada dorosłych pyszczaków, nie wiem czy Fluwal 104 da mu radę......... ja wolę podmianę, a żółw prawdę mówiąc ma to w d...... bo całość zajmuje raptem 2 minuty. oczywiście, jeśli komuś system filtracji zdaje egzamin to OK, ale jeśli nie to może warto poczekać z zakupem następnego filtra choćby miesiąc i przetestować częstsze podmienianie wody...........tylko o to mi chodzi

zaczne podmieniac wiecej wody i opisze efekty mam nadzieje ze jakies beda dziekuje za posty pozdrawiam serdecznie

Oczywiście że się wtrącę. Mordd - liczy się wielkość złoża filtra a nie jego moc. Nie jestem jedynym który twierdzi że filtr kubełkowy o wydajności większej 1,5 d 2 razy niż posiadany litraż (i nie większy) spokojnie sobie radzi z utrzymaniem czystej wody. Oczywiście jest potrzebna wiedza o zachodzących procesach w wodzie, aby nie popełniać elementarnych błędów. Ale masz rację. łatwiej i taniej przy problemach z wodą jest zwiększyć częstotliwość PODMIAN (a nie całkowitej wymiany) wody. Jest to skuteczna metoda. Zwłaszcza na małe zbiorniki. Przy dużych (kilkaset litrów) akwariach codzienna podmana kilkunastu litrów wody była by zbyt uciążliwa.

Fakt, jeśli ktoś da podwójnie wydajny filtr pospieszny (mechaniczny - o szybkim przepływie ale małym złożu) to uzyska, tak jak to przesadnie opisujesz, silny strumień a filtracja biologiczna będzie mizerna, jeśli do tego dodamy błędy osłabiające florę bakteri nitryfikacyjnych to faktycznie filtracja będzie beznadziejna mimo drogich filtrów.

Tak więc obaj mamy rację.

Wielkość złoża + prędkość przepływu + zawartość tlenu + temperatura +...... Ech.... z tymi racjami Moje się sprawdza u mnie, twoje u ciebie........ Niech sobie sprawdzi sam......

"nie wiem czy Fluwal 104 da mu radę......... ja wolę podmianę"

I tu się zgodzę nie wiesz to nie pisz że filtr nie da rady, że nie wyrobi. Ale jak najbardziej pisz dużo o twojej metodzie podmieniania wody jak często, ile procent, przy jakiej obsadzie, przy jakim dodatkowym wyposarzeniu. Jeśli to jest skuteczne i tanie to trzeba o tym pisać. Nie neguj doświadczeń innych, zwłaszcza udowodnionych i powielonych. Nawet jeśli próbowałeś i Ci się nie udało i tym bardziej jeśli nie próbowałeś.

Porównanie do stada pyszczaków jest ciekawe. Podoba mi się. Wiadomo jak duże potrzebuje takie stado akwarium, tak samo duże powinien mieć żółw i wtedy dużo łatwiej będzie utrzymać czystość wody i filtr będzie wyrabiał.

Tzn. wiem, że nie wyrobi mam stado pyszczaków i mam dużego żólwia. Taki sam filtr przy takiej samej ilości wody pyszczakom wystarcza (Dorosłe Aulonocara sp. 9 szt. 250 litrów) a żółwiowi nie. Nie widzę potrzeby prowadzenia skomplikowanych wyliczeń dla żółwia, niestety, żeby coś liczyć trzeba mieć dane wyjściowe a nikt nie policzyl ile g.... produkuje czerwonolicy miesięcznie. Dla ryb policzono. Moim zdaniem (bez wyliczeń, na oko) żółw więcej. Ponieważ podmiana (proporcje: butelka po mineralnej dziennie = ok. 5 litrów + całkowita podmiana z szorowaniem różnie) jest mnie praco/kaso/czaso itd chłonna lubię taką metodę. Nie wiem (choć zapraszałeś - przyznaję) ile masz litrów w terrarium, ale na prawdę ciężko mi sobie wyobrazić, że łatwiej szaleć z filtrami, niż wymienić wodę. Przy okazji: żółwie są zupełnie nie wrażliwe na 100 proc. wymianę wody (w odróżnieniu od ryb) co mówię z pełną odpowiedzialnością - po długoczasowej obserwacji kilku gatunków tak traktowanych.

Panowie ja jednak jestem za filtrem kubelkowym,poniewaz jak sam doswiadczylem jest to zdecydowanie duzo lepszy sposob na utrzymanie czystosci moim podopiecznym. Natomiast takie gadanie"........ Niech sobie sprawdzi sam......" nic niedaje nowym forumowiczom,a jeszcze bardziej im miesza.Tu chodzi o to,ze jezeli zadal ktos pytanie to chce sie dowiedziec wiecej na ten temat i poznac opinie pozostalych,a nie wysluchiwac klotni ktory sposob jest lepszy.Pozdrawiam.

Popieram, u mnie kubełek sprawdza się w 100% tylko jest małe ale przy małych zbiornikach wodnych np. 50l-30l. wody stężenie związków amonowo-azotowych bedzie szybsze niż w takim akwa 300l z 200litrami wody i chociaż woda będzie czysta i nie będzie cuchnąć to kilku procentowa podmiana wody jest konieczna. Pierwszą oznaką jest powstawanie brązowych glonów na szybie tzn. okrzemki które bardzo lubią nadmiar tych szkodliwych związków Jak je usunąć? zeszkrobać ze szkła podmienić 4/5 wody i musowo wymienić np. grys amonowy w filtrze.

A wszystko przez to że nie napisałem ......
    o wymianie wody (2/3 co 2 - 3 tyg)

Po 1 do 1 1/2 mieś czyszcze akwa profilaktycznie (wygotować żwir wyszorować kamyki i co kilka czyszczeń "postraszyć" żółwiaki szczoteczką)

I jedno twierdze uparcie:

Taki obowiązek czyszczenia akwa to świetna zabawa....
    I straszna radocha jak wszystko jest zrobione

wszystko fajnie jak masz na to czas... U nas żółw jest teoretycznie własnością dziecka (13lat) ale to potwór nie dziecko, i o każdej podmianie wody trzeba przypominać milion razy ( a i tak w 9 przypadkach na 10 słyszę "oj zaraz!"). Akwa nie jest za duże, ale spokojnie sprawdza się AquaClear 150 (kaskadowy) i filtr wewnętrzny. Jednakowoż w najbliższym czasie planujemy rozbudowę akwa (do 100 cm długości - teraz ma 60) i trzeba będzie kupić kubełkowy. Myślę że taki filtr + wewnętrzny + podmiana (raz na tydzień 1 wiaderko - tak robimy teraz) chyba powinny wystarczyć...

Uprawnienia umieszczania postów