Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: woda w akwarium

woda w akwarium

wiem ze ten temat byl poruszany 100000razy ale stosujac sie do zalecen czytanych w starszych postach woda w akwarium dalej nie wytrzymuje dluzej niz 10 dni pomimo tego ze mam 2 filtry mechaniczny i biologiczny. czy moga miec kamienie piaskowce wplyw na zolkniecie wody bo ja juz nie wiem co mam robic stosowalem sie do porad ze starszych postow a efektow nie widac.

Re: woda w akwarium

czy wposciles zaszczepke dobrych bakterii? (np.Turtle Clean). nawet, gdy wpuscisz je, to przynajmniej ze 2 zygodniepotrwa, zanim zaczna dobrze dzialac

poczytaj o cyklu azotowym na stronie Jojka!

Wiesz ja w tej chwili tez mam ten problem poniewaz zmienilem calkowicie wode w moim akwa,lecz oczywiscie zaszczepilem juz filtr i czekam na poprawe.Dwa razy juz to przechodzilem,wiec jestem pewien,ze to napewno pomoze i niedlugo woda "dojdzie do siebie".Ja w tej chwili uzylem tabletek firmy TetraAqua o nazwie Bactozym.Pozdrawiam.

Jakie masz wkłady w filtrze...

ja mam gombeczke żwiramonowy i węgie...

(filtr kubełowy)

Taki problem mam po miesiącu (no może 1 1/2 mieś)
    Woda mętnieje drugiego dnia na jakieś 10h. potem się krystalizuje i jest ok.

Ja natomiast wywalilem wegiel po ostatniej dyskusji na forum i mysle,ze to przyniesie jednak lepszy skutek.
    U mnie w kubelku jest teraz komplet gombek,zwirek amonowy,torf w granulkach(dla przetestowania) i oczywiscie korale na ktorych osiadaja bakterie nitryfikacyjne.

I raczej nie będzie wytrzymywała dłużej. Podmieniaj kiedy możesz, choćby po 5 litrów (butla po mineralnej) dziennie to wytrzyma długo przy słabych filtrach. Filtr o takiej wydajności, która zapewniłaby wydajne oczyszczanie wody przy sporym czerwonolicym urwałby żółwiowi łeb - taka musiałaby być wydajność...... (Jojek będzie warczał, ale zna moją opinię)))).

mam w filtrze wegiel aktywny... a czy kamienie moga miec wplyw na kolor wody bo to piaskowce hmm??

Jeśli woda żółknie to raczej nie wina piaskowca. Węgiel aktywowany musi być odpowiednio często wymieniany w przeciwnym wypadku wwszystko co związał zaczyna uwalniać hurtem do wody. Odpowiednio często - to znaczy że trzeba to testowo sprawdzić, nie ma żadnej zasady. Moim zdaniem przy standardowym filtrze węgla przy żółwiu nie da się stosować, chyba żeby go co 3 dni wymieniać. Pozostań przy wydajnej filtracji mechanicznej i podmianie wody, albo czeka cię zakup bardzo wydajnego (i kosztownego) filtra wraz z serią wkładów i testów......skóra nie warta wyprawki.....

Co do wegla zgodze sie z toba,natomiast,czy "skora nie warta wyprawki" to absolutnie tak nie jest.Koszt fluwala 104 (ok. 250zl.) jest jednorazowy na wiele lat,a same wklady nie sa az takie strasznie drogie.Natomiast praca przy takim akwa (czyszczenie,podmiana wody) i oczywiscie samopoczucie zolwi/a jest o wiele lepsze. Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów