-
ZNALEZIONA
Witam i pozdrawiam wszystkich.Wdniu 27.06.2004 (wczoraj po południu) dzieci znajomych będąc z psem na spacerze znalazły w trawie piękną samicę czerwonolicą o długości 19 cm karapaksu.Jest ona zadbana,bez deformacji,ma apetyt i się aż tak bardzo nie boi.Wnioskuję z tego,że ktoś dbał o nią i pewnie teraz bardzo rozpacza,chociaż nie wykluczone jest iż ten ktoś jednak (ze względu na rozmiary) chciał się jej pozbyć - w co osobiście wątpię.W tej chwili jest ona w moim akwa z dwoma czerwonolicymi (samiec-12 cm i samica-10 cm),lecz nie mam możliwosci jej zostawić ze względu na małe wymiary akwa(85x48x43 wysokości).Zaraz idę w miejsce znalezienia z ogłoszeniem o tym fakcie,lecz jeżeli nikt się nie zgłosi to może znajdzie się wśród was ktoś zainteresowany?
-
Re: ZNALEZIONA
szczerze ci powiem że zgubienie tak dużego żółwia jest niemalże niemożliwe i ogłoszenia nie mają sensu takie duże gady się wypuszcza najczęściej a nie gubi
-
No nie gadaj...
Ostatnio ktoś poszykiwal żółwiaka, który zamieszkiwał w ogrodzie....
Jak pamiętam bezskutecznie...
(a szczerze... 1:1000 że, się zagubi i 1000:1 że ktoś pozbył się obowiązku)
-
chetnie przygarne ale troszku daleko do mnie w okolice gorzowa
-
WITAM PONOWNIE.MUSZE SIE PODZIELIC Z WAMI INFORMACJA,ZE NAJPRAWDOPODOBNIEJ ZNALAZLEM WLASCICIELI TEJ PIEKNOTKI.NACHODZILEM SIE Z OGLOSZENIAMI(ROZKLEJALEM GDZIE SIE DALO) I GDY JUZ KONCZYLEM WSZEDLEM DO SKLEPU OSIEDLOWEGO ZAPYTAC,CZY MOGE TAM ROWNIEZ PRZYKLEIC.A PAN W SKLEPIE POWIEDZIAL,ZE CHYBA WIE KOGO JEST TEN ZOLW I ZE JEST TAM ROZPACZ PO UTRACIE.PODAL MI ADRES I POSZEDLEM ZADOWOLONY.NIEZASTALEM NIKOGO,ALE ZOSTAWILEM WIADOMOSC PRZY DRZWIACH-CZEKAM NA TELEFON.SAM JESTEM BARDZO CIEKAWY W JAKI SPOSOB MOGLA ONA UCIEC(MIESZKAJA NA 2 PIETRZE),ALE DOWIEDZIALEM SIE,IZ CI PANSTWO MAJA MALA CORECZKE I JEST MOZLIWE,ZE GDY ONA BYLA NA SPACERZE Z ZOLWICA TO JAK TO DZIECKO ZAJELA SIE CZYMS INNYM I STRACILA Z OCZU NA MOMENT SWOJA PUPILKE - A WTEDY TO JUZ MOZNA SIE NA NIA NIE NATKNAC W TRAWIE(UMIA SIE ZNAKOMICIE CHOWAC). JEZELI SIE TO WSZYSTKO WYJASNI TO OCZYWISCIE POINFORMUJE WAS KU PRZESTRODZE NA PRZYSZLOSC.
-
Dobrze by było jakby się okazało że żółwica ma dom
-
WITAM I POZDRAWIAM.JUZ JEST U SIEBIE NA STARYCH SMIECIACH,WIEC JAK TO W BAJKACH BYWA-WSZYSTKO SIE DOBRZE SKONCZYLO.FAKTYCZNIE DOCZEKALEM SIE TELEFONU OD WLASCICIELI,KTORZY BYLI NIESAMOWICIE ZADOWOLENI Z FAKTU IZ SIE ZNALAZLA I NIC JEJ NIE JEST.DOWIEDZIALEM SIE OD NICH CALEJ HISTORI I CHCE WAM JA OPOWIEDZIEC KU PRZESTRODZE.PODOBNO ZOLWICA MA TYLKO 3 LATKA(19 CM.KARAPAKS-NIEWIERZE),AKWA MA NIEZADUZE(50x50),WIEC CZESTO WYPUSZCZAJA JA NA MIESZKANIE.GADZINKA SIE CHOWA POD WERSALKE,FOTELE I GDZIE SIE TYLKO DA I DLATEGO NIE PODNOSILI ALARMU GDY JEJ NIEWIDZIELI,BO CZESTO SIE TAK ZDAZALO(JAK ZGLODNIEJE TO WYJDZIE-TO USLYSZALEM OD WLASCICIELA).OCZYWISCIE POZNIEJ JEJ SZUKALI NAWET NA DWORZE(PRZED BALKONEM),ALE ONA JUZ BYLA W INNYM MIEJSCU.WYJSCIE NA BALKON JEST ZABEZPIECZONE ZAPORA O WYS.50 CM - A ONE POTRAFIA SIE WSPINAC,WIEC POKONALA JA I SPADLA Z DRUGIEGO PIETRA OCZYWISCIE NA TRAWE(LEKKIE OTARCIA SKORUPY).W TYM MIEJSCU CHCIALBYM NAPISAC:TRZEBA BYC BARDZIEJ PRZEWIDUJACYM,BO CZASAMI NIEMOZLIWE STAJE SIE MOZLIWE.WSZYSTKO SIE DOBRZE SKONCZYLO TYLKO GLUPIO MI,ZE PODEJRZEWALEM TA MALA DZIEWCZYNKE O NIEDOPILNOWANIE NA SPACERKU.UFFF JEST CO CZYTAC,ALE OBIECALEM,ZE SIE PODZIELE TO DOTRZYMALEM SLOWA.
-
szkoda tylko że trafiła w takie warunki a swoją drogą skoro ma 3 lata to przy tych rozmiarach pewnie ma conieco znieksztauceń ?? jak wyglądał jej pancerz czy wszystko było ok ??
-
No tego jeszcze nie było !! MataManX nie doczytał postu!!!
MataManX napisał:
„jak wyglądał jej pancerz czy wszystko było ok ??”
Mario napisał (W pierwszym poście!!)
(…)”znalazły w trawie piękną samicę czerwonolicą o długości 19 cm karapaksu. Jest ona zadbana, bez deformacji, ma apetyt i się aż tak bardzo nie boi.”(…)
-
...h... h mie uciekło.
Sorki marioh
Uprawnienia umieszczania postów